Dol op kookprogramma’s? Neem vooral je (klein)kinderen op schoot

The Optimist 27 jan 2020 Gezondheid

Ben je verslaafd aan MasterChef, dol op Jamie Oliver en kun je moeilijk wegzappen bij 24Kitchen? Dan is het een goed idee om voortaan ook de (klein)kinderen bij deze passie te betrekken. Uit Tilburgs onderzoek blijkt namelijk dat kookprogramma’s kinderen leren om gezondere keuzes te maken.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd op vijf Nederlandse scholen, wijst uit dat kinderen die naar kookprogramma’s met gezonde voeding kijken, ook daadwerkelijk gezonder eten. 125 kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud werden betrokken bij het onderzoek. Zij werden onderverdeeld in drie groepen. Iedere groep kreeg een andere kookvideo te zien; de eerste groep een kookprogramma met gezonde voeding, de tweede groep een programma over ongezonde voeding en de derde groep een programma dat niet over voeding ging. Als beloning voor hun deelname kregen de kinderen na afloop een snack, ze mochten echter zelf kiezen wat voor (on)gezonde snack zij wilden.

(On)gezonde snack

Er kon gekozen worden tussen een appel, stukjes komkommer, chips of pretzels. Je raadt het al: kinderen die naar het gezonde kookprogramma hadden gekeken, kozen vaker voor een gezonde snack dan de kinderen die het ongezonde kookprogramma hadden bekeken.

‘Primingeffect’

Volgens Frans Folkvord, hoofdauteur van de Universiteit van Tilburg, hebben deze onderzoeksuitkomsten te maken met het zogenoemde primingeffect. Dat wil zeggen dat de kinderen reageren op prikkels die zij eerder hebben waargenomen. Folkvord stelt dat voedingsonderwijs dat op dit effect is gebaseerd veelbelovend kan zijn.

Kookprogramma’s kunnen dus hun steentje bijdragen aan de verbetering van het eetgedrag van kinderen. Maar let dus wel op welke kookshows je samen met de kleintjes bekijkt, misschien is Heel Holland Bakt een minder goed idee.

Een paar kijktips van de redactie:
Pick Up Limes een platform van de Canadese Sadia, die in Nederland woont. Op haar YouTube-kanaal deelt ze haar plantaardige kookkunsten. (Let op, Engelstalig, met kans op watertanden).
Koken met Van Boven een tv-programma van de VPRO met Yvette van Boven. Samen met haar trouwe viervoeter gaat zij iedere aflevering op zoek naar duurzame ingrediënten van de boer, tuinder of imker. In haar keuken tovert ze de ingrediënten om tot ambachtelijk lekkers.

Bron: Medisch Dossier
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie