Doe eens wat minder

The Optimist 28 okt 2024 Gezondheid

Werk je hard, haal je altijd je deadlines en zijn je collega’s en je werkgever meer dan tevreden met het werk dat je oplevert? Heb je daarnaast een vol leven met sport, vrijwilligerswerk, een gezin en een grote familie om je heen? Zeg eens eerlijk, hoe gaat het met je stresslevel en hoe ga je dit volhouden? Duurzaam gedrag betekent ook zuinig zijn op jezelf en op je mentale gezondheid.

Hopelijk vind je het zorgen voor je mentale gezondheid net zo vanzelfsprekend als het eten van groenten en fruit? Want vroeg of laat overkomt het iedereen. Het kan een verbouwing zijn die tegenzit waardoor je veel meer geld uitgeeft dan begroot, je maakt je zorgen om een gezinslid of je krijgt ruzie met een collega. Een vol leven met een drukke baan, gecombineerd met een portie tegenslag… Dat is hét recept voor burn-outklachten. Gelukkig zijn er talloze manieren om die te voorkomen.

Gezond werken | Voorkom een Burn-out

1. Vraag je werkgever om mentale ondersteuning. Als jij een werkgever hebt met een duurzaam personeelsbeleid dan heeft hij of zij zeker een verzuimverzekering. De verzekering dekt je salariskosten als je uitvalt, maar nog belangrijker voor jou als werknemer, veel verzekeraars bieden ook een preventiepakket aan. Met dit preventiepakket kan je werkgever zorgen dat je toegang hebt tot mentale ondersteuning en een coach die je kan ondersteunen als je ergens tegenaan loopt in de werk- of privésituatie. Een duurzame werkgever is zuinig op zijn of haar personeel. Dus laat je helpen.
2. Zoek een baan met zingeving. Doe je iets waar anderen blij van worden of heb je werk waar anderen écht iets aan hebben? Dan blijkt dat je werk meer voldoening en minder stress geeft. Uit onderzoek blijkt echter ook dat jij zelf de graadmeter bent. Heb jij plezier in je werk? Vind jij dat je bijdraagt aan een betere en mooiere wereld? Dan heb je zinvol werk en een baan met zingeving. Een duurzame baan is afhankelijk van allerlei factoren: plezier voor jezelf, plezier voor anderen, de oplossing die je levert, het werk dat je af hebt en de waarde die je toevoegt of de positieve ideeën die je anderen geeft. Zingeving kun je overal in vinden!
3. Doe eens even helemaal niks, want niksen is heel gezond. Leg die telefoon een half uurtje weg en staar gewoon uit het raam. Probeer weg te dromen bij het uitzicht, slenter naar buiten of ga even op de bank liggen lummelen. Als je namelijk niks doet dan schakelen je hersenen het default-mode-network in. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als de dwaalmodus van je brein. Dit deel van je hersenen komt in actie als je ‘nikst’. De dwaalmodus van je brein verwerkt je herinneringen en emoties en het maakt ruimte voor zelfreflectie. Terwijl jij even helemaal niks doet, houden je hersenen dus een grote schoonmaak. Na dat half uurtje lummelen kun je er zo weer een paar uur tegenaan.
4. Zeg eens wat vaker ‘nee’ en dan bedoelen we natuurlijk niet tegen de leuke dingen of je avondje sporten, maar tegen vervelende klusjes. Zeg ook eens ‘nee’ tegen dat ene saaie verjaardagsfeestje of tegen het maken van een powerpoint die toch onderin een lade verdwijnt. Nee is een superkrachtig woord. Terwijl je nee zegt tegen het ene, krijg je ruimte voor wat anders. Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Stel jezelf dan de volgende vragen: moet het nu? Moet ík het zelf doen of kan iemand anders het doen? Kan het misschien op een andere manier? Door dus niet direct ‘ja’ te zeggen, kom je misschien bij een oplossing uit die je veel minder moeite kost en waar toch iedereen blij mee is. Probeer het eens!
5. Doe eens wat minder moeite. Natuurlijk moeten dingen goed, maar gelukkig hoeft niet alles perfect. Goed is soms goed genoeg. Als je af en toe minder moeite doet, kan dit verrassend veel opleveren. Op de eerste plaats blijft je energie beter op peil, omdat niet alles tot in de puntjes geregeld hoeft te zijn. Je stresslevel verlaagt en het geeft je hoofd en lijf de ruimte om te herstellen. Met die ruimte die er ontstaat, kun je beter onverwachte situaties opvangen, effectiever samenwerken en zelfs beter delegeren. Minder moeite doen, levert dus hartstikke veel op!

Zorg voor je mentale gezondheid

Zorgen voor je mentale gezondheid hoeft dus niet veel moeite te kosten. Je kunt in de eerste plaats je werkgever vragen naar een preventieplan of een coach. Hij heeft er alle belang bij dat jij lekker in je vel blijft zitten. Daarnaast is ‘nee’ het toverwoord. Door iets niet te doen of ergens niet heen te gaan, houd je ruimte voor de dingen die belangrijker zijn. Datzelfde geldt voor niksen. Het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar het is een heilzame activiteit voor het brein. Niksen dus.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie