The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
De bijenpopulatie krimpt al jaren drastisch. Wetenschappers snappen nog steeds niet goed waarom. Alles heeft al eens de schuld gekregen: infecties, pesticiden, de straling van mobiele telefoons, milieuvervuiling, verdringing door menselijke bewoning, verstedelijking en industrialisatie. Het maakt dat bijen verder moeten vliegen voor hun pollen en sterven vaak door uitputting.
Een aantal imkers heeft al voorgesteld om meer bijenkassen in de steden te zetten en om ‘bijenschuilplaatsen’ te bouwen voor de uitgeputte bijen. Maar dat kost veel geld. Wat de bij nodig heeft, is een rustplaats, een tankstation onderweg. Het Bee Saving Paper biedt dit.
Het papier is ontworpen door de Poolse ambachtsvrouw Malgorzata Lasocka in samenwerking met vier marketingspecialisten van Saatchi & Saatchi. Het product wordt ook door imkers gebruikt voor overwinterende bijen. Het papier bevat een energierijke glucose die ook ‘fondant voor bijen’ wordt genoemd. De suiker is opgelost in de papierpulp, maar het papier is niet plakkerig. Er is bovendien slechts een pond van de fondant nodig om duizenden bijen te helpen.
De bedenkers hadden wel een belangrijke hindernis te nemen. De meeste bijen zien papier namelijk niet als voedingsbron. Daarom maakte het team een soort verkeersbord voor bijen in het papier. Ze verplaatsten zich in de geest van een bij. Als een bij over een grasveld vliegt ziet hij namelijk een soort samengesteld beeld, opgemaakt uit cirkels. Die cirkels zijn alleen zichtbaar in het UV-spectrum van licht. Het team gebruikte speciale UV-inkt om cirkels te printen op het papier. Mensen zien die cirkels niet, maar voor reizende bijen is het een teken dat daar een lekker hapje te halen valt.
Daarnaast bracht het team zaden aan in het papier van de Phacelia – in de volksmond ook wel bijenbrood genoemd. Deze plant is namelijk het lievelingseten van de bij. Mocht het biologisch afbreekbare papier op de grond belanden, groeien de zaden uit tot heerlijk eten voor de bijen.
De medeoprichtster van het Bee Saving Paper bedrijf vertelt in een interview dat het idee in 2017 ontstond, toen ze bij Saatchi & Saatchi aan de slag waren. Die lente begonnen ze met experimenten in samenwerking met imkers. ‘Alleen al het papier maken, was een experiment en het duurde lang voordat we door hadden hoe het moet’, zegt ze. Maar negen maanden later was het papier af. ‘Toen we eenmaal het persbericht over het papier hadden verzonden, kregen we enorm veel e-mail van mensen die het papier wilden kopen. Daarom begonnen we een bedrijf.’
Het plan is om het papier wereldwijd te verkopen vanuit de vestiging in Polen. Gadecka denkt dat het papier allerlei verschillende doelen kan dienen. Het kan verpakkingsmateriaal zijn, en gebruikt worden voor warmtewerende koffiehoezen (sleeves), papier voor parkeerboetes, tasjes, borden of het kan natuurlijk gewoon schrijfpapier zijn. Zolang het gemaakt wordt van ‘normaal’ papier kan het ook van bijenpapier gemaakt worden. Als je dat gewone papier nu weggooit of op straat achterlaat is het vervuiling, maar dit papier maakt luiheid tot een goede daad!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Natuurlijk een geweldige uitvinding, maar…….We willen juist àf van papier op straat gooien. Er zal misbruik van gemaakt worden door mensen die ook gewoon papier op straat gooien.
Beter een verzamelplek maken voir dit speciale papier.
En natuurlijk de vrasg: waar in Nederland is dit papier te koop??
Is de glucose in het papier bedoeld om de bijen fitter te krijgen op lange tochten? Hebben ze zelf genoeg stoffen binnen gekregen om gezond te blijven?
Kunt u de gegevens bekend maken van het “bijeen papier”?
Dank en een vriendelijke groet
Ik heb dit papier nog nergens gezien.Anders zou ik er ook wat van kopen en hier onder mijn afdak hangen.Groetjes.
Hoi Vera,
Voor zover wij weten is het papier op dit moment alleen via https://www.beesavingpaper.com/ te koop. Hopelijk komt het ook snel in de Nederlandse boekhandels te liggen!
– The Optimist
Een goedbedoelde actie maar gaan we dan de honing niet vervuilen met toegevoegde suikers wat dan weer voor problemen kan zorgen.
Volslagen ondoordacht en onverantwoordelijk initiatief. Dit plan moet samen met het glucose papier en suikerdopjes zo snel mogelijk de prullenbak in. Verbeter de biodiversiteit in jou omgeving en vervang stenen voor planten, daar help je insecten echt mee. Laat de natuur zijn werk doen en grijp daar niet op in met dit soort domme plannen, hoe goed ook bedoeld.