Dit kun je doen voor genderrechtvaardigheid

The Optimist 6 mrt 2020 Samenleving

Steeds meer mensen strijden voor genderrechtvaardigheid. Ook jij kunt je steentje bijdragen aan gelijke kansen voor vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen. In aanloop naar Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart lichten we een aantal activiteiten uit voor op de dag zelf, en geven een tip hoe je nu alvast kunt bijdragen aan gendergelijkheid.

Internationale Vrouwendag staat in het teken van de emancipatie van vrouwen in onze samenleving. Volgens het netwerk Women Engage for a Common Future (WECF) wordt die dag stilgestaan bij de verworven rechten en prestaties van het feminisme, maar is het vooral de bedoeling om actie te voeren voor meer genderrechtvaardigheid. Zij stellen zelfs dat genderrechtvaardigheid essentieel is in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid; vrouwen en andere groepen die sociaal worden uitgesloten worden harder getroffen door klimaatverandering, maar hebben weinig invloed op klimaatbeleid en klimaatactie.

Women’s March Amsterdam

Op 8 maart vindt voor de derde keer de Women’s March plaats in Nederland. Overgewaaid vanuit Amerika gaan in Amsterdam duizenden mensen de straat op voor vrouwenrechten. Meelopen laat zien dat het tijd is voor verandering.

Het zogenoemde Klimaatblok tijdens de Women’s March laat horen dat de gevolgen van de klimaatcrisis niet gelijk zijn verdeeld. Mensen met de minste macht worden het hardst geraakt, zoals vrouwen, inheemse gemeenschappen en mensen van kleur. Meer informatie vind je hier.

Mama Cash Feminist Festival 2020

Stichting Mama Cash viert twee dagen lang, op verschillende locaties in het land, het werk van feministische activisten en kunstenaars met het Mama Cash Feminist Festival. Je kunt terecht in het Stedelijk Museum Amsterdam, BAK in Utrecht en WORM in Rotterdam. Meer informatie vind je hier.

Freedom Festival Amstelveen

In Amstelveen wordt op 8 maart het Freedom Festival georganiseerd. De locatie PLATFORM-C staat in het teken van verschillende workshops, live sessies en presentaties. Tijdens de presentaties en een aanTafel-gesprek staan onderwerpen als financiële onafhankelijkheid, gezondheidszorg en sensualiteit centraal.

Internationale Vrouwendag Eindhoven

In Eindhoven wordt Internationale Vrouwendag op 7 maart gevierd door het Latijns-Amerikaans Centrum voor Oriëntatie en WOMEN Inc. In het Parktheater wordt die dag het evenement Each for Equal georganiseerd waar vrouwen van allerlei achtergronden elkaar kunnen ontmoeten. Bedrijven en organisaties delen informatie, kunst en ambachtelijke producten vanuit hun stands.

Haagse vrouwendagen

In Den Haag staat de hele week in het teken van Internationale Vrouwendag. Op 6 maart wordt in The Student Hotel voor de tweede keer het jaarlijkse netwerk-, ontmoetings-, en inspiratie-evenement Inspire To Move Women Up georganiseerd. Met name vrouwen en mannen van kleur worden in de schijnwerpers gezet, om het Haagse publiek te inspireren met hun eigen onderneming. Het volledige Haagse programma vind je hier.

Wereldvrouwenmars België

In Brussel start op zondag 8 maart om 14:00 uur de Wereldvrouwenmars België. Tijdens deze mars wordt aandacht geëist voor een dringende koerswijziging om sociale en milieucatastrofes te voorkomen, die in het specifiek vrouwen treffen. Meer informatie vind je hier.

Stem Gendergelijkheid

Maar voordat je besluit om op 8 maart de straat op te gaan om je aan te sluiten bij een demonstratie of lezing, kun je nu ook al in actie komen. Het onafhankelijk collectief WOMEN Inc. voert actie met het oog op de politieke verkiezingen van 2021. Volgens hen kan (en moet) de politiek zorgen voor gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Omdat wet- en regelgeving een grote impact kan hebben op het verkleinen of juist vergroten van genderongelijkheid, stelde WOMEN Inc. een petitie op die ervoor moet zorgen dat politieke partijen gendergelijkheid meenemen in hun verkiezingsprogramma. Meer informatie en de petitie vind je hier.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie