The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Sociale media wordt in onderzoeken vaak in een adem genoemd met mentale gezondheidsrisico’s. Verschillende studies hebben dan ook aangetoond dat er een verband is tussen onze mentale gezondheid en het gebruik van sociale media. Maar hoe dit verband precies in elkaar steekt, was nog niet helemaal duidelijk. De Universiteit van Pennsylvania zocht het uit.
Onderzoekers van de universiteit onderzochten wat het effect is als we minderen met ons sociale mediagebruik. Voor de studie werden 143 studenten in twee groepen verdeeld. Alle studenten waren actieve gebruikers van Facebook, Instagram en Snapchat en hadden een iPhone. De deelnemers werden een week lang gemonitord op het gebruik van sociale media. Ook werden zij door middel van een vragenlijst getoetst op hun geestelijk welbevinden in de categorieën sociale steun, angst om iets te missen, eenzaamheid, zelfacceptatie, angst, depressie en zelfvertrouwen.
Minderen met sociale media zorgt voor minder depressie
De studenten werden vervolgens in twee willekeurige groepen verdeeld. De ene groep bleef sociale media gebruiken zoals zij altijd deed, de ander moest haar sociale mediagebruik beperken met 10 minuten per platform. Hoofdonderzoeker Melissa Hunt zag bij de laatste groep een opmerkelijke verandering optreden: ‘Minderen met sociale media zorgt voor minder depressie en minder eenzaamheid. Dit effect was vooral te zien bij mensen die al depressief waren voordat ze meededen aan het onderzoek.’
De onderzoekers kozen er bewust voor om het sociale mediagebruik bij de ene groep te limiteren en niet helemaal te stoppen. Een limiet was volgens Hunt een realistische optie. Niet veel mensen kunnen van de een op de andere dag helemaal stoppen met het gebruik van sociale media. Minderen is voor velen een haalbare optie en maakte het onderzoek daardoor ook betrouwbaarder. In het onderzoek werden echter alleen de telefoons van de
studenten gemonitord en niet hun computers.
De aanpassing in het sociale mediagebruik liet verder geen veranderingen zien in het welbevinden op sociaal niveau, zelfacceptatie of zelfvertrouwen. Volgens de onderzoekers kan het zijn dat sociale media geen invloed heeft op deze categorieën, maar het kan ook zo zijn dat het onderzoek te kort duurde om de invloed daarop echt goed te kunnen meten.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties