Diervriendelijkste kippenstal ter wereld staat in Nederland

The Optimist 28 sep 2017 Natuur & Milieu

Op 15 september jl. werd de duurzame Kipster-stal in Venray geopend. Hoewel er in een kippenstal vaak geen hoge intrinsieke waarden worden toegekend aan het dier, beweren de initiatiefnemers van Kipster de diervriendelijkste stal ter wereld te runnen. De stal biedt ruimte aan 24 duizend leghennen en supermarktketen Lidl staat als eerste in de rij om de eieren en het kippenvlees af te nemen.

Diervriendelijke aspecten van de stal

Kipster is opgezet door boer en ondernemers Styn Claessens, lector gezonde pluimveehouderij Ruud Zanders, duurzaam ondernemer Maurits Groen en communicatiestrateeg Olivier Wegloop. Voor de heren zijn leghennen meer dan eiermachines die moeten worden ingesteld op maximaal rendement; ze zien de kip als een dier met instincten en behoeften. Bij het ontwikkelen en bouwen van de stal stonden dier- en milieuvriendelijkheid voorop. In een grote scharrelruimte wordt een natuurlijke, bosrijke omgeving nagebootst. Daarbij biedt de stal veel daglicht, frisse lucht en is er een binnentuin die is ingericht als speelplaats voor de kippen. Door een gevarieerde beplanting is er tevens veel te beleven voor de kippen.

Duurzame en milieuvriendelijke aspecten van de stal

Het dak van de Kipster-stal is bezaaid met 1.078 zonnepanelen. Hierdoor is de stal geheel zelfvoorzienend in elektriciteit en wordt er geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof. Door verschillende innovaties hanteert de stal een lage ammoniaknorm van zo’n 0,025 kilogram per kip. Ook de fijnstofemissies worden door de innovaties gereduceerd met meer dan 90 procent.

De kippen worden gevoerd met kippenvoer dat volledig afkomstig is van reststromen van de levensmiddelenindustrie. Het Kipster-voer concurreert niet met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie. Het duurzame voer draagt volgens fabrikant Nijsen/Granico bij aan een verlaging van de CO2-voetafdruk.

Transportkosten en -emissies van de eieren worden teruggedrongen omdat ze op locatie verpakt worden en direct worden geleverd aan Lidl. Voor de geïnteresseerden: de eieren liggen vanaf 26 oktober bij de desbetreffende supermarkt in de schappen.

Bron: Kipster
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.