Diabetes mogelijk te behandelen met geluidsgolven

The Optimist 7 apr 2022 Gezondheid

Uit onderzoek bij dieren blijkt dat slechts drie minuten gerichte ultrasound-therapie per dag de bloedglucosespiegels op een normaal niveau kan houden. De eerste tests bij mensen zijn inmiddels opgestart.

Veelbelovend nieuw onderzoek laat zien dat het mogelijk is om type 2 diabetes zonder medicatie te behandelen. Drie verschillende tests bij dieren hebben het nut van korte intense behandelingen met echografie aangetoond. Hoogfrequente geluidgolven (ultrasound) die gericht zijn op specifieke clusters van zenuwen in de lever, zijn in staat de insuline- en glucose-niveaus effectief te verlagen bij muizen, ratten en varkens.

Pulsen

Dit valt te lezen in een artikel in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering. Een team onder leiding van GE Research en bestaande uit onderzoekers van Yale School of Medicine, UCLA, en de Feinstein Institutes for Medical Research, presenteert hierin een unieke, niet-invasieve ultrasound-methode die is ontworpen om specifieke sensorische zenuwen in de lever te stimuleren. Deze technologie wordt ‘peripheral focused ultrasound stimulation’ (kortweg: pFUS) genoemd. Het maakt het mogelijk om heel nauwkeurig ultrasone pulsen te richten op specifiek weefsel dat zenuwuiteinden bevat.

Activiteiten

De eerste tests bij mensen zijn inmiddels opgestart. Indien succesvol, zou dit een nieuwe toevoeging aan het arsenaal van behandelmethoden van suikerziekte kunnen zijn. De uitdaging zit vooral in het breed toepasbaar maken van de techniek. In het ideale scenario komt er ooit een ​​klein en draagbaar ultrasound-apparaat om thuis te gebruiken voor de behandeling van diabetes. Voordat het zover is, moeten er nog veel onderzoek en technische ontwikkeling plaatsvinden. Dat nu ontdekt is hoe de omkering van hyperglycemie (een te hoge bloedsuikerspiegel) via ultrasound werkt, is wel een belangrijke doorbraak. In de loop van het jaar worden de eerste testresultaten bij mensen verwacht.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie