Deze wetenschappers zetten verloren voedingstoffen om in meststoffen

The Optimist 3 mei 2018 Natuur & Milieu

Tijdens de voedselproductie gaan aardig wat stoffen verloren. Stoffen die prima voor iets anders gebruikt zouden kunnen worden. Bio-ingenieurs van de universiteiten van Antwerpen en Gent besloten dan ook een nieuwe meststof uit deze ‘verloren stoffen’ te ontwikkelen.

Stoffen als fosfor en stikstof gaan vaak verloren bij de voedselproductie. Eerder werd al geprobeerd om deze stoffen weer om te zetten in microalgen. Gebleken is namelijk dat deze microalgen nuttig zijn als meststof. Toch werkte dit niet helemaal. Deze microalgen bleken namelijk vijf tot tien keer zo duur te zijn als een conventionele meststof.

Drie typen microben

Inmiddels zijn er drie types microben gekweekt en gemixt die veilig zijn. Het gaat dan voornamelijk om aerobe heterotrofen, purperbacteriën en voor een beperkter deel microalgen. ‘De prijs is nog altijd iets hoger, maar doordat microalgen gewassen ook beschermen tegen ziekten, denken we dat dit voor de markt aanvaardbaar is,’ aldus Siegfried Vlaeminck, onderzoeker.

De bestaande afvalverwerking aanpassen

Inmiddels is het proefproject uitgevoerd en is het tijd om het experiment op te schalen. Toch zijn volgens Vlaeminck voor een kostenefficiënte productie én betrouwbare aanvoer enkele duizenden ton nodig. Bedrijven als aardappelverwerkers moeten dan ook worden aangemoedigd om hun bestaande afvalverwerking aan te passen.

Een meer circulaire economie

Het project, dat in samenwerking met meerdere bedrijven wordt uitgevoerd, past tot het voornemen om tot een meer circulaire Vlaamse en Europese economie te komen. Het is een waardevolle, eindige hulpbron die we nu alleen uit mijnen in China en Marokko kunnen halen. De reserves zouden binnen 50 tot 100 jaar uitgeput kunnen zijn, aldus Vlaeminck. Daarnaast zijn deze meststoffen een verbetering in vergelijking met de conventionele meststoffen die nu gemaakt worden met fossiele brandstoffen.

Bron: Topics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie