Deze sociale onderneming heeft een bijzondere ledenraad

The Optimist 30 dec 2021 Natuur & Milieu

Klanten, medewerkers en investeerders. Dit zijn allemaal partijen die deel uitmaken van de ledenraad van de sociale onderneming YouBeDo. Dit jaar kwam er een opvallende deelnemer bij.

Vijftien jaar geleden werd boekensite YouBeDo opgericht, een bedrijf dat per verkocht boek 12 procent van de verkoopprijs aan een goed doel schenkt en inmiddels meer dan 550 duizend euro doneerde. En daar blijft het voor het welwillende bedrijf niet bij: vanaf nu behoort ook de Aarde tot de ledenraad.

Geen symbolische toetreding

De ledenraad van YouBeDo bepaalt de richting van het bedrijf en neemt beslissingen over de dagelijkse gang van zaken. Begin volgend jaar vindt de eerste ledenvergadering plaats en nemen naast oprichters Michael van Loenen en Bert van Ingen ook de andere leden deel. De toetreding van de Aarde is niet symbolisch; die kreeg zelfs twee stemmen in de ledenraad. Omdat beslissingen alleen kunnen worden gemaakt met twee derde meerderheid, is het lastig om de Aarde buitenspel te zetten.

Vertegenwoordiging

De stem van Moeder Aarde wordt vertegenwoordigd door Henry Mentink, oprichter van MyWheels en initiatiefnemer van ‘de hele Aarde op de UNESCO werelderfgoedlijst’. Hierover zegt hij: ‘Ik wil de Aarde graag vertegenwoordigen en neem dan de liefde mee, want dat heeft de Aarde nodig. Uit de schoot van Moeder Aarde komen we voort. Daar zorg je toch voor als zijnde ons erfgoed.’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie