The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Een onderzoek van de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië heeft een dam gevonden die helpt bij het schoonmaken van verontreinigde rivieren en bovendien het verlies van waardevolle grondstoffen tegengaat. En ze bestaan al millennia.
Als we bevers op meer plekken introduceren in het wild, kan dat helpen bij het schoonmaken van verontreinigde rivieren en bovendien het verlies van waardevolle grondstoffen tegengaan. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Exeter, concludeerde dat slechts één beverfamilie het water van een gebied van twee en een halve hectare reinigt. Hun dam filterde sedimenten, stikstof en fosfor uit het water. De onderzochte familie woont sinds 2011 op een geheime locatie in West Devon en heeft sindsdien dertien dammen gebouwd. Hun dammen vertragen het water en daardoor ontstond een serie diepe meertjes op de plek waar ooit een klein stroompje liep.
Door te meten hoeveel sediment, fosfor en stikstof er in het inlopende water zit en dit te vergelijken met het water dat uit het gebied stroomt, konden ze aantonen dat er meer dan honderd ton aan sediment was opgevangen door de dammen. Ongeveer zeventig procent van het sediment was vruchtbare aarde, afkomstig uit erosie van landbouwgraslandschap. Ook de hoeveelheid andere chemicaliën was afgenomen. Maar fosfor en stikstof zijn met name belangrijk, omdat deze stoffen problemen kunnen veroorzaken voor andere levensvormen in het water. Als mensen water willen drinken, moeten deze stoffen ook verwijderd worden.
Professor Richard Brazier reageert: ‘We maken ons in Groot-Brittannië grote zorgen over het grote verlies van vruchtbare grond dat gebruikt wordt voor agricultuur. We verliezen op dit moment meer dan erbij komt. Maar het is een opluchting te weten dat beverdammen dit verlies kunnen verminderen en bovendien verontreiniging kunnen opvangen. Daardoor blijft de kwaliteit van ons water beter. Als er meer beverdammen in ons land zouden zijn, zou dit het ecosysteem enorm verbeteren.’
Bevers waren uitgestorven in Groot-Brittannië omdat er sinds de zestiende eeuw op ze gejaagd werd voor hun vacht, vlees en geurklieren. Tien jaar geleden werd er toch een kolonie ontdekt in Schotland. Daarop volgde een programma om bevers te herintroduceren in Schotland. Het programma bleek succesvol toen er ook elders een familie werd gevonden. De derde familie, die nu in Devon in het uiterste zuiden van Groot-Brittannië woont, is voor dit onderzoek gevolgd. Zij hebben zich inmiddels opgesplitst in zes families. Peter Burgess, van het Devon Wildlife Trust, reageert op het succes van het programma: ‘Ons partnerschap met de universiteit van Exeter, waarin we werken met beverfamilies, toont aan welke kritieke rol bevers hebben. Niet alleen voor de dieren maar ook voor de toekomstige duurzaamheid van ons land en water.’
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties