Deze baksteen vrolijkt de stad op

The Optimist 4 jun 2018 Samenleving

Ontwerper Nathanaël Abeille werkt al sinds 2013 samen met materiaal-expert Carlos Muniagurria aan een bijzonder materiaal waarmee hij simpele straatstenen wil omtoveren tot reflecterende objecten die straten, woningen en kantoren kunnen verlichten die normaal gesproken geen zonlicht hebben. Dat probleem komt vooral voor in dichtbebouwde steden. Nu werken ze samen met de Argentijnse architect Francisco Ribero en vrolijken ze de meest depressieve straten van Buenos Aires op.

Een idee voor verlichting

Ontwerper Abeille kwam op het idee toen hij in een donker, depressief appartement in Parijs woonde. Zijn probleem werd groter toen er nog een gebouw bij kwam, vlak naast zijn gebouw. Zijn woning werd donkerder en donkerder. Tot zijn buurvrouw haar raam op precies het goede moment open deed. Abeille: ‘Plotseling werd mijn kleine huiskamertje verlicht door een zonnestraal. Dat deed me zo veel goed op dat moment.’ Hij begon na te denken over het delen van zonlicht in dichtbevolkte stedelijke gebieden door zonnestralen van het ene gebouw op het andere te weerkaatsen. Hierdoor ontstaan lichte plekken, waardoor de donkere plekken levendiger zouden voelen. Hij wist dat hij geen spiegels zou kunnen gebruiken. Die zijn immers te breekbaar.

Spiegelende baksteen

Na wat omzwervingen kwam Abeille op het idee van een baksteen bedekt in een weerspiegelend materiaal. Die baksteen zou net zo goed kunnen weerkaatsen en wordt zowel in gebouwen als op straat gebruikt. Hij begon met een legering van aluminium en voegde daar ook chroom en nikkel aan toe. Deze metalen hechten zich gezamenlijk beter aan een hard oppervlak en kunnen ook beter tegen chemicaliën. Bovendien breekt de baksteen zo minder snel. Ze testten hun baksteen in de wijk Caacupé van Buenos Aires. De straten daar staan bekend om het feit dat ze zo donker en nauw zijn. Een beetje zoals een middeleeuwse stad. Ze kozen voor een krap steegje dat typisch is voor de wijk en bestudeerden de inval van zonlicht gedurende de dag daar. De plek met het meeste licht kreeg een strip van duizend reflecterende bakstenen. Hun test was een succes. De stenen reflecteerden het zonlicht en de steeg werd getransformeerd in een zonnige en levendige straat.

Omdat de verlichting van de steeg met crowdfunding werd gefinancierd, is het project inmiddels afgerond. Abeille en zijn collega’s zijn op zoek naar een volgende straat om te verlichten. Meer lezen kan op hun facebookpagina: www.facebook.com/proyectoreflexionvilla21

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie