Depressief? Doe een potje mahjong

The Optimist 23 sep 2019 Gezondheid

Een spelletje mahjong is wellicht het antwoord tegen depressieve gevoelens. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Georgia. Onderzoekers analyseerden enquêtegegevens van 11 duizend Chinese ouderen die meededen aan diverse sociale activiteiten.

Met name het regelmatig spelen van de strategiegame hield verband met verminderde depressiviteit bij de 45-plussers. Ook het frequent deelnemen aan activiteiten leidde tot een verbeterde geestelijke toestand, publiceerde het wetenschapstijdschrift Social Science & Medicine.

Onderzoekers keken naar de symptomen van de depressie en bepaalde sociale activiteiten zoals vrienden bezoeken, mahjong spelen, deelnemen aan sport of een club en het doen van vrijwilligerswerk en de frequentie daarvan.

Platteland

Met name stedelijke bewoners die mahjong speelden, voelden zich minder snel depressief. Dat is op zich niet zo verrassend, volgens Adam Chen, universitair hoofddocent gezondheidsbeleid en management aan de University of Georgia en co-auteur van de studie. De bevinding is in lijn met andere studies.

Chen was wel verrast om te ontdekken dat Chinezen op het platteland vaker een slechte geestelijke gezondheid hebben in vergelijking met Chinese stedelingen. ‘Families op het platteland hebben juist een hechte gemeenschap, maar deze valt blijkbaar uit elkaar doordat steeds meer Chinese inwoners naar de stad trekken’, licht Chen toe.

Medicijn

De bevindingen kunnen een leidraad zijn voor mensen in de zorg die beleid en interventies ontwerpen om de geestelijke gezondheid van oudere Chinezen te verbeteren. Ook kunnen de bevindingen worden vertaald naar Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen, aldus Chen.

Een depressie het hoofd bieden is echter niet makkelijk. De Eindhovense auteur en coach Modita van Zummeren worstelde zich veertig jaar lang door een tunnel van depressies heen. Ze schreef het boek Depressie, een opstap naar geluk en voor The Optimist het artikel Van depressie naar creativiteit. Lees hoe ze dichter bij haar creativiteit en zichzelf kwam.

Lees ook: Hoera! Steeds meer mensen depressief

Bron: University of Georgia
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie