Demonstranten strijden tegen seksueel wangedrag

The Optimist 31 jan 2022 Samenleving

Zaterdag vond op het Museumplein in Amsterdam een manifestatie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats. De aanleiding was de uitzending van BOOS waarin seksueel wangedrag bij The Voice of Holland aan het licht gebracht werd. Naar schatting waren er enkele honderden mensen.

Nieuwe zedenwet

Stichting Wij zijn M organiseerde de manifestatie No blame, but change om aan te zetten tot haast bij invoering van de nieuwe zedenwet. Op dit moment moet er voor veroordeling van seksueel wangedrag sprake zijn van dwang, bedreiging of geweld. Bij de nieuwe wet worden alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar gesteld. Voormalig minister van Justitie Grapperhaus heeft gezegd dat de wet in 2024 kan worden ingevoerd, maar dat vindt deze stichting te lang duren.

Strafbaar

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het niet haalbaar is om dit jaar de wet al in te voeren. De Raad van State moet nog advies uitbrengen, de minister van Justitie mag nog wijzigingen aanbrengen en vervolgens moeten de Tweede en Eerste Kamer het definitieve wetsvoorstel behandelen. Desalniettemin wil Minister Yesilgöz er alles aan doen om te zorgen dat de wet voor 2024 al ingaat.

Onvrijwillige seks

In de wet staat dat het hebben van onvrijwillige seks met iemand strafbaar is. Dit is onder te verdelen in opzetverkrachting en schuldverkrachting. Bij de eerste vorm weet de dader dat de ander niet wil. Bijvoorbeeld doordat het slachtoffer dit mondeling zegt, fysiek afhoudt of bevriest. Bij schuldverkrachting heeft de dader vermoedens dat de ander niet wil, maar controleert dat niet. Zo is seks bij een ongelijkwaardige machtspositie of duidelijk terughoudend gedrag strafbaar.

Wederzijds toestemming

In dertien andere Europese landen is de wetgeving al aangepast. Dit houdt in dat wederzijdse toestemming bij seks verplicht is. Zowel in Zweden als Denemarken is de wet ingevoerd naar aanleiding van #MeToo-zaken.

Seks speelt een grote rol in de verhouding tussen mannen en vrouwen. Diederik ter Aar betoogt dat seks vaak als machtsmiddel wordt gebruikt. Lees hierover meer in zijn artikel.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie