Deense wolf terug na 200 jaar afwezigheid

The Optimist 26 jul 2017 Natuur & Milieu

Wij keken een tijdje geleden al op van een wolf die in onze grensstreek rondliep, maar de Denen zijn mogelijk nog verbaasder dat ook bij hen het dier terug is in het bos. Een wolvenfamilie trekt nu vrolijk door Denemarken.

De Denen waren aangenaam verrast door de komst van de roedel wolven. Sinds 1803 is er namelijk geen wolf meer gespot in Denemarken, de laatste wolf werd toen gedood. Wel werden er in 2012 opnieuw wolven gespot, het ging hierbij om mannetjes. Dit jaar legde een vrouwelijke wolf de reis af naar Denemarken. Na onderzoek bleek dat zij helemaal uit Duitsland is gekomen. In Denemarken sloot zij zich aan bij een mannelijke wolf. Begin deze maand beviel de wolf van acht welpjes.

De wolven verspreiden zich steeds meer. Zo waren ze natuurlijk al in Nederland gespot. Maar ook in Frankrijk, Duitsland en Luxemburg komen de wolven terug. Natuurbeschermers zijn hier erg blij mee. De terugkeer laat namelijk zien dat de landschappen steeds meer terugkeren naar hun natuurlijke staat. Dit wordt ook weer bevestigd door de bever die sinds kort in Schotland te zien is.

Niet iedereen in Denemarken is even blij met deze verandering. Zo hebben boeren hun zorgen geuit en kwamen er in de wintermaanden verschillende meldingen binnen van wolven die schapen hebben gedood. De Deense regering wil hier op een serieuze en positieve manier mee omgaan door onder andere hekken te financieren die wolf-bestendig zijn. Daarnaast geven zij een compensatie aan de boeren voor het verliezen van vee.

Bron: Positive.News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.