De zeppelin maakt een comeback

The Optimist 3 jun 2021 Natuur & Milieu

Bij het woord zeppelin denken veel mensen aan de ramp met de Hindenburg in New York, nu 84 jaar geleden. Tijden veranderen en daarom ziet het Britse bedrijf Hybrid Air Vehicles (HAV) dankzij vernieuwende technologie een rooskleurige toekomst voor dit vervoersmiddel.

We weten allemaal dat vliegen het milieu belast. Daarom herintroduceert HAV de doorontwikkelde zeppelin als alternatief. Het bedrijf hoopt binnen vier jaar de eerste reguliere vlucht van hun hybride luchtschip Airlander10 in te plannen. Hiermee kunnen korte trips worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een vlucht van Oslo naar Stockholm of van Amsterdam naar Parijs.

De nieuwe luchtschepen brengen allerlei voordelen met zich mee. Zo produceren ze 75 procent minder uitstoot dan een gemiddeld vliegtuig voor elke mijl die ze afleggen. Dit leidt bij een trip van Seattle naar Vancouver tot 4,12 kilogram CO2 per passagier in plaats van de gebruikelijke 55 kilogram. Bovendien heeft de Airlander10, omdat het verticaal kan opstijgen, een stuk minder infrastructuur nodig.

Voor de passagiers brengt het luchtschip een ongebruikelijke luxe. Zo hebben deze voertuigen luxe banken, tafels en eetvoorzieningen. Daarnaast zijn de cabines drukloos, maakt het luchtschip bijna geen geluid en geven de doorkijkmuren van de cabine een ongehinderd uitzicht. En dat allemaal, volgens HAV, tegen vergelijkbare tarieven als met andere vervoersmiddelen zoals vliegtuigen, treinen en boten.

Intussen werkt het bedrijf aan een nieuwe (geheel elektrische) motor, wat de uitstoot van de luchtschepen vrijwel op nul zou brengen. Daarnaast wordt er gebouwd aan de Airlander 50, die goederenvervoer voor zijn rekening neemt. De opkomst van HAV’s innovatie hoeft niet het einde van het vliegtuig te betekenen. Zo kun je in de daily Duurzaam vliegen op ammoniak lezen over een vliegtuigalternatief.

Foto: HAV

Bron: Good News Network
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie