De voordelen van een goede nachtrust

The Optimist 15 dec 2020 Gezondheid

Slapen is belangrijk voor je lichaam om te herstellen van de dag en je op te laden voor een nieuwe. Tijdens de nachtrust is je lichaam bezig met het afvoeren van gifstoffen, het vervangen van cellen, het repareren van beschadigd weefsel en het opladen van je energievoorraad. Goed slapen kent vele gezondheidsvoordelen.

Scherp en alert

Een goede nachtrust maakt je scherp en alert. Slaap zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, je problemen makkelijker kunt oplossen en je nieuwe informatie beter kunt verwerken. Uit onderzoek is gebleken dat anderhalf uur te weinig slaap je alertheid overdag al met 32% vermindert.  

Er aantrekkelijk uitzien

Vale huid, wallen en gezwollen ogen? Grote kans dat je te weinig slaapt. Een goede nachtrust is goed voor het innerlijk, maar zeker ook voor het uiterlijk. Slaap zorgt ervoor dat je minder cortisol oftewel het stresshormoon aanmaakt, waardoor je huid elastisch en glad blijft en je een frisse uitstraling hebt.

Langer leven

Goede slapers leven langer. Mensen die slechts vijf tot zeven uur per nacht slapen hebben dubbel zoveel kans om te overlijden. Dit komt met name door het sterk toegenomen risico op een hartaanval. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes, hartkwalen, obesitas en depressie.

Een betere weerstand

Het aantal uren slaap (met name in de diepere slaapfasen) heeft direct invloed op het immuunsysteem. Mensen die goed slapen zijn minder vatbaar voor ziektes en herstellen sneller.

Een positieve instelling

Te weinig slaap zorgt ervoor dat je je prikkelbaar en gespannen voelt. Een langdurig tekort aan slaap kan zelfs leiden tot depressies. En voor wie het nog niet wist: een goede nachtrust draagt bij aan een optimistische levenshouding.

Wil jij ook je nachtrust verbeteren? Kijk hier voor tips.

Slaapweek bij The Optimist

Het is de speciale slaapweek bij The Optimist! Houd onze website goed in de gaten voor meer slaap gerelateerde nieuwtjes, feiten en tips!

Bron: Slaapwijzer
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie