De Voedingsposter: een overzicht voor de beginnende veganist/ vegetariër

The Optimist 20 feb 2019 Gezondheid

Veganist worden is een bewuste keuze, maar eentje die vaak gepaard gaat met een drastische verandering van je eetpatroon en veel vragen. Als je nog kookte zoals in je studententijd toen je vegan werd, ben je waarschijnlijk niet heel erg bewust van wat er in je eten zit. Vegetariër of veganist worden is een heel nobel besluit, maar wat moet je nu eten voor een gebalanceerd dieet?

Eiwitten

Als vegetariër kom je bijvoorbeeld makkelijk aan je eiwitten door zuivel te blijven eten. Maar als veganist zou het fijn zijn als je een antwoord hebt als iemand bij een BBQ-feestje met zijn mond vol hamburger vraagt waar jij je eiwitten uit haalt. Beginnen met het veranderen van je dieet is vooral het durven maken van fouten, zeker bij veganisme. Het kan zijn dat je je sla graag wilde opleuken met een vleesvervanger van de AH, maar die zijn niet allemaal veganistisch. Of dat je als fanatiek sporter elke dag start met een blikje tonijn of magere kwark. Beiden niet heel erg plantaardig. Geef jezelf even de tijd om je dieet te veranderen en goede en lekkere alternatieven te vinden. En vooral voor het vinden van een ideale balans.

Vitamines

Voor al je antwoorden is er de voedingsposter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Calcium tekort? Eet veel boerenkool, spinazie of amandelen. Te weinig zink in je leven? Neem wat pompoenpitten, sesamzaad of linzen. Ben je een vitamine A fan? Maak een smoothie met wortels, spinazie, gedroogde abrikozen en mango en je kunt weer even vooruit. Wat vooral blijkt uit het overzicht van de voedingsposter is dat om genoeg binnen te krijgen van alles, je gevarieerd moet eten. Een kanttekening is nog dat vitamine B12 vaak alleen via verrijkte plantaardige voedingsmiddelen binnen te krijgen zijn. Veganisten slikken dat dan ook vaak bij om niet afhankelijk te zijn van die paar voedingsmiddelen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie