De transitie beweging stimuleert duurzame verandering

The Optimist 4 mrt 2019 Zingeving

Het dorpje Totnes in Engeland is het begin geweest van een wereldwijd netwerk dat een ‘transitiebeweging’ op gang heeft gebracht. Duizenden circulaire en duurzame initiatieven in dorpen en steden zijn sinds 2005 aangesloten bij het netwerk. ‘Het geheim van het succes is dat mensen meer betrokken raken met elkaar en hun naaste omgeving’, aldus oprichter Rob Hopkins.

Nadat in 2005 tijdens dorpsvergaderingen zorgen werden geuit over de lokale gevolgen van klimaatverandering, werd actie ondernomen. De deelnemers bedachten een aantal thema’s waar ze lokaal verandering konden brengen, zoals energie, voedselproductie, vervoer en welzijn. Ze wilden een beweging vormen die een transitie teweeg zou brengen. De beweging wilde onafhankelijker zijn van de mondiale economie.

Eigen munteenheid

Het uitgangspunt van de beweging in Totnes is dat lokale problemen beter kunnen worden opgelost met lokale kennis. Totnes laat al meer dan tien jaar lang zien dat dit mogelijk is. Het dorp is een circulaire gemeenschap waar zoveel mogelijk eigen eten wordt verbouwd, eigen bier wordt gebrouwen, eigen energie wordt opgewekt en er is zelfs een eigen munteenheid. Door een intensieve samenwerking van netwerkorganisaties, lokale bedrijven en vrijwilligers worden zoveel mogelijk mensen betrokken. De inwoners worden geholpen door een centraal communicatiepunt. De doelgroep zijn de minderbedeelden, zodat hun rol in de samenleving groter wordt.

Meer betrokkenheid

Een transitiebeweging laat zien dat niet alleen overheden verantwoordelijk zijn voor het brengen van verandering. In navolging van het voorbeeld van Totnes zijn in meer dan vijftig landen talloze groepen mensen – en soms hele dorpen – die zich hebben aangesloten bij de transitiebeweging. In Frankrijk is het dorpje Ungersheim een aantal jaar bezig met de transitie. Dit heeft onder andere zeshonderd ton CO₂-uitstoot bespaard.

In Nederland startte het eerste eco-dorp in 2013 en is een samenwerking aangegaan met het transitienetwerk in Deventer. Op de website van het netwerk worden meer successen gedeeld. Ook staan hier veel praktische tips, bijvoorbeeld hoe je zelf kunt beginnen aan een transitie.

Goed voorbeeld doet volgen en daar is het transitienetwerk het bewijs van. Het is een optimistische en positieve zienswijze op hoe we zelf onze toekomst vorm kunnen geven.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De transitie beweging stimuleert duurzame verandering”

  1. Zeer inspirerend en zet aan tot eigen actie. We zijn al tijden bezig met het stimuleren van Zorgzame Gemeenschappen. Daarin zitten elementen die in dit artikel worden genoemd, maar het integrale karakter is toch een duidelijke toevoeging.

Geef een reactie