De toekomst van elektronica: houten transistor

Redactie Ode 17 mei 2023 Natuur & Milieu

Onderzoekers van de Universiteit van Linköping in Zweden ontwikkelden de eerste houten transistor. Dit is een stap in de komst van biologisch afbreekbare elektronica.

Een transistor is een elektronisch onderdeel in apparaten dat stromen regelt en versterkt. Het is een tamelijk essentieel onderdeel; bijna alle elektronische apparaten bevatten er een, of meerdere.

Biologisch afbreekbaar

Momenteel worden ze nog gemaakt van metaal of kunststof, wat niet biologisch afbreekbaar is. Als deze nieuwe, duurzame technologie in de toekomst op grotere schaal kan worden ingezet, reduceert dat het elektronisch afval aanzienlijk.

Balsahout

De onderzoekers gebruikten een specifiek type hout genaamd balsahout. Dit hebben ze uitgehold door de stof lignine, die zich aan de binnenkant bevindt, te verwijderen. Vervolgens hebben ze deze holte gevuld met een geleidende kunststof. Zo kan het houtblok zelf stroom doorlaten. Hout is een minder goede geleider dan metaal, dus deze versie van de transistor is trager dan men gewend is. Dit kan echter ook een voordeel zijn, omdat hout minder energie verbruikt dankzij die lagere elektrische geleiding. Deze methode moet als opstapje dienen voor verder onderzoek naar milieuvriendelijke alternatieven.

Reacties

Geef een reactie