De positieve uitkomsten van Harvey

The Optimist 1 sep 2017 Samenleving

Overstromingen zijn niet leuk. Hele steden zijn genoodzaakt weg te trekken en er is veel schade. Maar na de verwoesting volgt altijd de herbouw. Communities die gezamenlijk de schouders er onder zetten en als een feniks uit de as herrijzen.

Voordat Orkaan Katrina over New Orleans trok, was de stad verouderd, vervallen en verdeeld. De voormalig grootste slavenhandelstad van Amerika had een ontoereikende infrastructuur en veel huizen waren verkrot. Maar nu is het een bloeiende economie met voldoende faciliteiten voor de bevolking. Wat kan Houston van New Orleans leren? Kan Harvey ook goede dingen met zich meebrengen? New Orleans greep de ramp aan en koos voor een nieuw, volledig ander pad.

1. Daling van criminaliteit, toename van banen

Sinds orkaan Katrina over New Orleans is getrokken, is het aantal moorden daar met meer dan veertig procent gedaald. De totale gevangenispopulatie nam zelfs af met twee derde. Een mogelijke reden voor die afnames, is de toename van de werkgelegenheid. Er zijn ongeveer veertienduizend banen bijgekomen. Niet alleen in de bouw, maar ook in de horeca.

2. Betere scholen en betere resultaten

In de periode rond Katrina kwam ongeveer tachtig procent van New Orleans onder water te staan. Daarbij liepen niet alleen woningen, maar ook scholen schade op. Scholen die voor de orkaan vaak ook al in slechte staat waren en die met verouderde leermiddelen werkten. De overstroming zorgde voor de benodigde vernieuwingen. Gevolg? Leerlingen halen hogere cijfers en behalen vaker hun diploma.

3. Een nieuwe cultuur met meer toeristen

Hoewel New Orleans ongeveer 100.000 inwoners verloor aan mensen die na de ramp niet meer terugkeerden, keerde het merendeel wél terug. Daarnaast zagen veel mensen New Orleans als een kansengebied en trokken er juist bewust naar toe. Hierdoor is een gedeelte van de oude New Orleanscultuur verloren gegaan. Maar een nieuwe cultuur, een cultuur voor ondernemers, voor mensen die kansen zien en voor iedereen die wil heeft die plaats ingenomen. En die cultuur trekt toeristen aan. Het toerisme in New Orleans is inmiddels zelf toegenomen in vergelijking met de periode voor Katrina. Deze mensen roemen de mooie hotels met moderne faciliteiten die de oude, vervallen gebouwen vervangen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.