De pongamia-boom als multi-oplossing

The Optimist 28 jun 2021 Natuur & Milieu

De Indonesische archipel wil massaal pongamia-bomen in landelijke gebieden planten. Deze boom groeit in een groot deel van Azië en is geschikt voor landschapsherstel, de toekomst van bio-energie en als voedsel.

De Indonesische regering moet een manier vinden om, zoals beloofd aan de VN, 14 miljoen hectare aangetast land te herstellen en groene energievoorziening te ontwikkelen. De aardgas- en oliereserves drogen naar verwachting in 2030 op, terwijl de vraag naar energie toeneemt.

Moderne extractiemethoden bevestigen dat de olie uit de zaden van de pongamia-boom als biobrandstof toepasbaar is. Uit onderzoek blijkt dat de olie van de boom, in combinatie van vijf procent benzine, dieselmotoren kan aandrijven zonder afbreuk te doen aan de prestaties.

Onderzoek van het Center for International Forestry Research (CIFOR) toont aan dat de bomen aangetast land helpen herstellen. Zo werd onderzocht of pongamia-plantages geschikt zijn voor verlaten mijnbouwgronden en aangetaste veengebieden. Veengebieden zijn één van de meest koolstofrijke bodems ter wereld en ideaal voor het opvangen van CO2 uit de atmosfeer. De pongamia groeide sneller dan gelijksoortige bomen en blijkt het zelfs in barre grondomstandigheden goed te doen.

Naast het herstellen van het landschap en het vervangen van fossiele brandstoffen biedt de boom economisch voordeel. Lokale gemeenschappen kunnen gedijen het gewas namelijk gebruiken als voedsel. Nadat de zaden zijn voorbehandeld en gedroogd, kan men er voedzaam en smakelijk meel van maken.

Bron: Good News Network

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie