De boer van de toekomst zit binnen

The Optimist 17 aug 2018 Samenleving

Boeren die klagen over de droogte? Misschien hoeft dat binnenkort niet meer en schakelen we massaal over op ‘indoor farming’. Dan is één emmertje water genoeg om een kwekerij van 150 vierkante meter in bloei te zetten.

Vorig jaar interviewden wij de Eindhovense ondernemer Gertjan Meeuws in The Optimist in Business. Toen was hij druk bezig met de voorbereidingen van een proeftuin met ideale omstandigheden om binnenshuis gewassen te kweken. Inmiddels heeft hij met zijn bedrijf Seven Steps to Heaven alles operationeel op de bovenste verdieping van de voormalige Philips energiecentrale bij Strijp-T in Eindhoven.

Meeuws ziet het voor zich: een eigen kwekerij voor iedere stad, zodat onafhankelijk van de weersomstandigheden er voldoende wordt verbouwd voor alle bewoners. Daarin speelt efficiëntie de hoofdrol: met minimaal gebruik van energie en water tot de beste, gewenste resultaten komen. Hij pionierde al in 2006 met het eerste prototype van de plant ‘heaven’. Twaalf jaar later heeft hij zijn kennis omgezet in een bewijs dat het allemaal kan.

Alles draait om het verfijnen van de teeltmethode. Meeuws zegt: ‘Als je bij 21 graden Celsius een bepaalde plant laat groeien, dan is na 48 dagen het vruchtje rijp. Als je de temperatuur 1 graad verhoogt, dan is het vruchtje vijf dagen eerder rijp. Als je het 1 graad verlaagt, dan is het vijf dagen later rijp. Je kunt er de klok op gelijk zetten.’ Zijn kennis over ideale verlichting, luchtvochtigheid, temperatuur en alle andere ingrediënten die ertoe doen, maken hem een koploper op dit gebied.

Het is een nieuwe manier van lokale landbouw die hij in fors tempo ziet groeien. Niet alleen omdat het efficiënt is, maar ook om het vers, voedzaam en vooral duurzaam is. Denk alleen al aan de besparing van transportkosten en de daaraan gekoppelde reductie van CO2 . Volgens Meeuws is het eerder een kwestie van maanden dan jaren voordat zijn landbouwinnovatie een grote vlucht gaat nemen. De toekomst is letterlijk en figuurlijk dichterbij dan je denkt. Ga voor meer informatie naar seven-steps-to-heaven.com.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “De boer van de toekomst zit binnen”

  1. toch vreemd dat niemand eens gaat nadenken over de echte energetische voedingswaarden die in producten moet zitten. De zon is er niet voor niets. Die hoort bij het proces, net als de aarde, lucht en en water. Zou fijn zijn als iemand dat nu eens ging onderzoeken voordat we straks massaal led licht voer krijgen en nog meer ziekten ontstaan omdat het eten niet meer resoneert met ons lichaam.

Geef een reactie