De filosofie van de intimiteit

The Optimist 5 apr 2022 Zingeving

Elke april is het de Maand van de Filosofie. De gehele maand worden in Nederland en België debatten, lezingen, een boekenwedstrijd en andere activiteiten georganiseerd. Met dit jaar als thema ‘Intieme vreemden’.

Bij intimiteit denk je waarschijnlijk niet meteen aan ‘vreemden’; je zou eerder zeggen dat het tegengestelde termen zijn. En toch brengen verschillende filosofen in het kader van de filosofiemaand deze begrippen bijeen. Met als hoofdvraag: kun je met vreemden intiem zijn? Maar ook: kun je met grote fysieke afstand intimiteit tonen, en hoe is intimiteit veranderd met de opkomst van sociale media? Of: hoe kan ik met vreemden een goed gesprek voeren?

Zelf nadenken

Filosofie betekent niet alleen een discussie tussen academici, maar ook met en tussen ‘de gewone man’. Op de website van Maand van de Filosofie luidt het doel: ‘Het bevorderen van de publieksfilosofie in Nederland en Vlaanderen in de ruimste zin van het woord. Daarom is het doel van de activiteiten om mensen mee laten doen en zelf na te laten denken.’

Activiteiten

Een greep uit de agenda van deze week: op 5 april organiseert de Radboud Universiteit in Nijmegen een lezing van Cultuurwetenschapper Niels Nielsen en bedrijfskundige Berber Pas, over de toenemende digitalisering en automatisering. Ze stellen vragen als: ‘Wat gaat er verloren als persoonlijk contact vervangen wordt door technologie?’ En: ‘Blijft er nog ruimte over voor de menselijke kant van werk?’
Ook organiseert deze universiteit op donderdag 7 april een lezing van psycholoog en schrijver Paul Verhage. In 2022 is hij de essayist van de Maand van de Filosofie. Zijn lezing gaat over ‘vervreemd zijn’.
Vrijdag 8 april daagt Heidi Mertens, professor medische ethiek, ons uit om na te denken over de intimiteit die seksrobots zouden kunnen geven en wat dat ons leert over onze eigen seksualiteit.

Alle overige activiteiten die deze maand worden georganiseerd zijn te vinden via de agenda van de Maand van de Filosofie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie