De EU vraagt jouw mening over duurzame consumptie

The Optimist 13 jan 2022 Natuur & Milieu

Vandaag is de Europese Commissie een digitale raadpleging gestart over duurzame consumptie. Jij kunt laten weten hoe je denkt over de levensduur en repareerbaarheid van producten. Doel: maatregelen nemen om Europa en de wereld groener te maken.

De toenemende populariteit van reparatiecafé’s laat zien dat een groeiend aantal mensen zich bewust is van de onnodige versnelde afschrijving van huish0udelijke spullen. Een stofzuiger of een ventilator die kapot is, kan misschien wel heel gemakkelijk hersteld worden, tegen lage kosten of soms zelfs gratis.

Slimmer ontwerpen

De afvalberg, die ontstaat doordat veel huishoudelijke en andere apparaten niet gerepareerd maar vervangen worden, groeit echter nog steeds. Dit leidt niet alleen tot verspilling van grondstoffen, maar ook tot hogere belasting van het milieu, zowel tijdens de productie als aan het einde van de levenscyclus van een product. Het slimmer ontwerpen van producten die langer meegaan kan bijdragen aan de oplossing van het probleem.

Drempel

De circulaire economie kan wel wat stimulans gebruiken, vindt de EU. Uit onderzoek blijkt dat een van de belangrijkste redenen waarom mensen versleten of kapotte spullen weggooien de hoge drempel is om iets te kunnen repareren. Sommige ontwerpen lijken wel erop gericht om vervanging van onderdelen onmogelijk te maken, waardoor het hele product moet worden vervangen.

Laat de Europese beleidmakers weten hoe jij denkt over het stimuleren van reparatie en hergebruik. Dat kan door hier je mening te geven.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie