MonDaily: Dag van de Mantelzorg – stop de regelkolder

The Optimist 6 nov 2023 Gezondheid

Op tien november is het de Dag van de Mantelzorg. De dag is georganiseerd door MantelzorgNL. Deze organisatie behartigt de belangen van mantelzorgers, maar geeft ook advies en informatie aan mantelzorgers, beleidsmakers en zorgprofessionals. De Dag van de Mantelzorg is er in eerste instantie om waardering te uiten voor mantelzorgers. Dit jaar heeft de organisatie echter ook een oproep: ‘stop de #regelkolder’.

Samen met een aantal partners zette MantelzorgNL een petitie op om de bureaucratische rompslomp die kan komen kijken bij het zijn van mantelzorger in te perken. Ginette Klein is juridisch adviseur bij MantelzorgNL en legt het probleem uit. ‘Als mantelzorger moet je vaak best veel dingen regelen.’ Ze legt uit dat het regelwerk vóór je naaste kan zijn, zoals het aanvragen van een rolstoel of een traplift. Het kunnen óók dingen zijn die ervoor zorgen dat het verlenen van mantelzorg soepeler verloopt. Denk bijvoorbeeld aan een parkeervergunning of urgentie bij een sociale huurwoning zodat je wat dichter bij elkaar woont.

Mantelzorg is belangrijk, omdat het kan bijdragen aan de uitdagingen waar ons zorgsysteem voor staat. Daarnaast is mantelzorg volgens Ginette ook iets heel moois. ‘Het is natuurlijk heel waardevol om tijd door te brengen met je naaste. Je bouwt echt een band op en dat geeft energie. Maar in al die administratieve taken kan veel tijd gaan zitten. Die tijd kan je als mantelzorger veel beter aan de zorg voor je naaste besteden.’

MantelzorgNL constateert twee factoren die veel invloed hebben op de overtollige administratie. ‘Bij veel administratieve taken – die komen kijken bij het verlenen van hulp aan je naaste – word je van het kastje naar de muur gestuurd.’ Ginette vertelt dat men door het versnipperde bureaucratische landschap door de bomen het bos niet meer ziet. In de petitie vragen ze daarom om meer uniformiteit in het beleid en één loket dat mantelzorgers bijstaat.

De tweede factor die het werk belemmert is de bewijslast om te laten zien dat je een mantelzorger bent. ‘Er zijn bepaalde maatregelen waar mantelzorgers recht op hebben om het werk als mantelzorger te stimuleren en te versoepelen.’ Ginette doet uit de doeken door welke hoepels mantelzorgers soms moeten springen om te bewijzen dat ze daadwerkelijk mantelzorger zijn. ‘Wij snappen best dat er een bepaalde mate van controle is, maar daarin is de overheid tegenwoordig doorgeschoten.’

Ginette vindt dat gek. ‘De roep vanuit de politiek is immers dat we meer voor elkaar moeten zorgen. Nu wordt dat echt al veel gedaan, maar het zou veel makkelijker kunnen als we die regelkolder inperken.’ Veel mantelzorgers zetten zich volgens Ginette al maximaal in, als er minder tijd naar het regelen gaat kan er meer tijd naar het zorgen voor mensen.

Ken je iemand die mantelzorger is? Geef diegene dan vrijdag 10 november een schouderklopje of een leuk compliment! Ook de petitie kun je ondertekenen: dagvandemantelzorg.nl.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie