De Californische Condor is terug van weggeweest

The Optimist 20 jul 2020 Natuur & Milieu

De Californische Condor is een van de meest bedreigde diersoorten op de wereld, maar gelukkig is er goed nieuws: de roofvogel is voor het eerst in 50 jaar weer gespot in het Amerikaanse Sequoia National Park.

Californische Condors leefden vroeger door heel Noord-Amerika. Afgelopen jaren heeft het vele jagen en het gebruik van pesticiden ervoor gezorgd dat de roofvogel sterk in aantal is gedaald. In 1985 leefden er nog minder dan tien Californische Condors in het wild.

Fokprogramma

Gelukkig heeft een fokprogramma de vogel een zetje in de goede richting gegeven. Er wordt nu vermoed dat de vogel, die eens in de twee jaar een ei legt, met 127 soortgenoten terug in het wild is verschenen.

De plotselinge verschijning van de Condor in Sequoia National Park komt niet alleen door het fokprogramma. De vogel, die dit park jaren geleden als uitvalsbasis had gekozen, kan genieten van de rust nu het park is afgesloten voor bezoekers door de coronacrisis.

De crisis heeft nog een groot voordeel voor de vogel: er wordt een stuk minder gejaagd. De aasgier, die leeft van karkassen die hij op zijn weg tegenkomt, kon vaak niets met zijn vondsten doordat het vlees was besmet met het lood van een kogel. Het Amerikaanse Congres is nu in gesprek om lood in de kogels geheel te verbieden.

Bron: Optimistdaily.com
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie