De burn-out die iets moois teweegbracht

The Optimist 4 okt 2017 Zingeving

Vanuit niets iets laten opbloeien, wie droomt daar nu niet van? Voor Thérèse Jeunhomme werd dit werkelijkheid toen ze tijdens een burn-out spontaan begon met schilderen. Tegenwoordig maakt ze prachtige olieverfschilderijen en schilderijen met bijenwas, encaustic art genoemd.

Schilderen als creatieve uitlaatklep

Thérèse Jeunhomme (1958) is tijdens een burn-out in 2012 begonnen met schilderen. Haar overleden echtgenoot was kunstenaar, ze heeft zijn spullen opgezocht en is aan de slag gegaan. Sindsdien is ze niet meer te stoppen. Het schilderen heeft haar een nieuwe houvast gegeven waar ze haar emoties, dromen en visioenen in kan verwerken. Naast een uitlaatklep voor zichzelf gevonden te hebben, begeleidt ze op vrijwillige basis mensen in hun creatieve verwerkingsproces.

Meereizen met overleden echtgenoot

Na een hoop verschillende materialen uitgeprobeerd te hebben, is ze op olieverf uitgekomen. Met olieverf maakt ze figuratieve schilderijen. Ze vertaalt haar gevoelens en belevingswereld op doek. Dit kan hele surrealistische beelden opleveren, als ze bijvoorbeeld dromen, visioenen of mediamieke ervaringen op doek uitwerkt. Thérèse: ‘Toen mijn echtgenoot overleed, ben ik met hem meegereisd. Het is de meest bijzondere ervaring die ik ooit gehad heb. Het schilderij wat ik erover gemaakt heb geeft niet letterlijk weer wat ik gezien heb, maar is een interpretatie daarvan.’ Daarnaast schildert ze strandlandschappen, met name geïnspireerd op Terschelling.

Encaustic art

Encaustic art zijn schilderijen met vloeibare bijenwas. Thérèse: ‘Het maken van de wasschilderijen is een heel ander proces dan het maken van de olieverfschilderijen. Het is heel intuïtief, waardoor het eigenlijk ontstaat vanuit gevoel. Al mijn wasschilderijen zijn abstract. Een hoop hebben ook geen titel, ik vind het mooi om te zien wat andere mensen daar dan in zien.’

Van oktober tot en met december exposeert ze haar encaustic art in Hemelsblauw in het Westlandse dorp Honselersdijk.

Wat is jouw creatieve uitlaatklep?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.