De boom die van zichzelf is – een liefdesverhaal

The Optimist 30 sep 2018 Natuur & Milieu

Er was eens.. deze drie woorden vormen vaak het begin van een sprookje. We zouden dit bijzonder romantische verhaal, over de boom die van zichzelf is, ook zo kunnen beginnen, maar het verhaal is waargebeurd. Je kunt de boom in kwestie, of eigenlijk zijn zoon, zelfs een bezoekje brengen.

We breken straten open voor meer groen, we planten bossen voor meer groen. We hebben het jarenlang onderschat, maar we floreren bij meer groen. Hoewel groen tot op heden nog vaak moet wijken voor nieuwe wegen en bouwprojecten, staat op onze planeet een eik die niet omver te krijgen is. Het is de witte eik in de Amerikaanse staat Georgia en wordt ook wel ‘de boom die van zichzelf is’ genoemd.

Het is een opmerkelijk fenomeen, een boom die van zichzelf is. Want hoe vaak komt dat voor en in hoeverre kan een boom van zichzelf zijn? Natuurlijk mogen bomen niet zomaar gekapt worden en komt er vrijwel altijd een kapvergunning bij kijken. Maar reken maar niet dat een boom zelf zo’n vergunning kan afgeven. Uiteindelijk is een boom altijd wel van iemand, de gemeente bijvoorbeeld. Behalve dan die ene, inmiddels beruchte, witte eik.

Tree that owns itself

In het plaatsje Athens staat ‘de boom die van zichzelf is’. Een vrije vertaling van tree that owns itself. Zijn eigenaar hield zoveel van de boom, dat hij hem autonomie verleende. Daarbij werd om de boom heen een stuk grond van zo’n 2,5 meter veiliggesteld. In het officiële document staat het volgende geschreven: ‘Omdat ik zoveel liefde koester voor deze boom en de wens heb om hem voor altijd te beschermen, geef ik de boom alleenrecht en bezit over al het grond in 2,5 meter radius – William H. Jackson.’

Zoon van de boom

Zoals bij ieder meeslepend liefdesverhaal zijn er tegenslagen die overwonnen dienen te worden. Zo is de originele witte eik, waar de heer Jackson zo’n liefde voor had, gesneuveld tijdens een storm in 1942. Helaas maakte de oude boom geen kans op overleven. Enkele inwoners van Athens lieten het er niet bij zitten en wilden kosten wat kost gehoor geven aan de wensen van Jackson. Op de plek van de oude witte eik plantten zij een zaailing afkomstig van de boom. Je raadt het al: de nakomeling van de oude, witte eik erfde de autonomie. Deze boom gaat door het leven als ‘de zoon van de boom die van zichzelf is’. Hoewel een boom legaal gezien geen grondbezitter kan zijn, erkent Athens de rechten van de boom, ongeacht de wet… en hij leefde nog lang en gelukkig.

Een bezoekje brengen aan de boom die van zichzelf is? Of naja, eigenlijk aan zijn zoon. Dan moet je naar Athens, in Georgia. De boom is te vinden bij Corner of South Finley bij Dearing streets, ten zuiden van Broad Street. Meer informatie kun je krijgen via de Athens Junior Ladies Garden Club. Mocht je toevallig in de buurt zijn, houd dan wel rekening met de omgeving. De boom staat namelijk pal voor iemands huis.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie