De beste tijd om seks te hebben, is..
Uitgelicht Gezondheid

De beste tijd om seks te hebben, is..

The Optimist 8 okt 2018

Overdag, om 15.00 uur ’s middags, als we aan het werk zijn. Tenzij het weekend is natuurlijk. Op dat moment zijn de mannelijke en vrouwelijke hormonen namelijk het beste op elkaar afgestemd, waardoor het verlangen eender is.

Dit geldt voor de meesten onder ons, stelt hormoonexpert Alisa Vitti, de auteur van de Engelstalige hormonengids WomanCode. In de middag hebben vrouwen namelijk de hoogste waarden van het hormoon cortisol, waardoor zij het energiekst zijn en alertst. Terwijl mannen juist verhoogde oestrogeen niveaus hebben. Hierdoor zijn zij meer emotioneel aanwezig, volgens Vitti.

Als mannen slapen, produceren zij testosteron. Een sleutelhormoon in seksuele opwinding en prestaties. Dit niveau piekt in de vroege ochtend tot halverwege de ochtend, wat betekent dat dit de beste tijd is voor een man om seks te hebben. Wellicht tegenstrijdig, aangezien de late namiddag ook een goed moment voor mannen is om seks te hebben, omdat juist hun oestrogeenspiegel stijgt terwijl hun testosterongehalte daalt. ‘Dit lijkt misschien onlogisch, aangezien de testosteronniveaus ’s morgens pieken, maar door het stijgen van het oestergeen zijn mannen meer emotioneel aanwezig en zijn ze beter in staat zich te concentreren op de behoefte van de vrouw’, zegt Vitti.

Fase

Daarnaast is er nog een periode in de maand die het beste is om seks te hebben. Dit is ongeveer tien dagen na de eisprong. Rond deze periode hebben vrouwen een toename in het oestrogeen en testosteron, waardoor het verlangen stijgt. Vrouwen voelen zich bovendien veel dankbaarder rond deze periode bij het ontvangen van seks door het plezier. Ongeacht de fase, blijft de beste tijd voor vrouwen in de middag of laat in de middag.

Maar dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn, als bijvoorbeeld de hormonen niet in balans zijn, maar hier kan wel aan gewerkt worden. Of je nu last hebt van onregelmatige menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen, depressies of een gebrek aan zin in seks. Vitti zegt dat medicijnen en antidepressiva niet de enige oplossingen zijn. In de WomanCode hanteert ze een vijfstappenprotocol waarmee de gezondheid en de algehele kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. En Easytoys biedt wellicht leuke hulpmiddelen..

Vitti bracht de hormoongids reeds in 2014 uit, maar we vinden haar bevindingen zeker nog de moeite waard om te benoemen. Wie wil er nu niet goed zijn afgestemd op zijn of haar partner?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *