De belangrijke rol van Tuti eiland bij het tegengaan van vrouwenbesnijdenis
23 feb 2018
Samenleving
Negen jaar geleden besloot een gemeenschap in Soedan de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie op te volgen. Ze stopten met het besnijden van meisjes. Sindsdien is gebleken dat het dorp van 21.000 mensen op het Tuti eiland, gelegen op de plek waar de Witte en Blauwe Nijl elkaar ontmoeten, het eerste schaap was dat over de dam ging. Vele zijn sindsdien gevolgd.
Vandaag de dag zijn er meer dan duizend gemeenschappen in Soedan die de inhumane gewoonte – zonder enig gezondheidsvoordeel en die de rechten van 200 miljoen vrouwen schaadt – achter zich hebben gelaten.
‘Tuti eiland is het glanzend voorbeeld van hoe een gemeenschap zelf kan stoppen en gestopt kan blijven met vrouwenbesnijdenis.’ Zegt Dr. Wisal Ahmed, teamleider van de gezondheidseenheid van de WGO. ‘We hopen dat de gemeenschappen die de afgelopen vier jaar zijn gestopt met de besnijdenis die vooruitgang ook volhouden.
Nog steeds teveel
Soedan heeft nog steeds de hoogste hoeveelheid vrouwenbesnijdenissen ter wereld. De meeste meisjes ondergaan de ingreep als ze tussen de vijf en negen jaar zijn. Op dit moment zijn 87% van de Soedanese vrouwen tussen de 15 en 49 jaar op enige manier besneden. De meeste van hen hebben de meest ernstige vorm ondergaan: infibulatie. Daarbij worden de grote en kleine schaamlippen weggesneden en het resterende weefsel wordt gehecht. Er wordt slechts een heel kleine opening achtergelaten waar urine doorheen kan passeren.
Toch zijn er aanwijzingen dat de praktijk steeds minder wordt toegepast op jonge meisjes. Dr Ahmed legt uit: ‘Maar een derde van de meisjes tussen de 0 en 14 jaar wordt besneden. In tegenstelling tot negen op de tien van de meisjes tussen de 15 en 49 jaar oud.’
Vijf jaar geleden bundelden de WGO, Unicef en UNFPA hun krachten en steunden de Soedanese overheid in het programma ‘Soedan vrij van besnijdenis bij vrouwen’. Doel van dat programma, dat door Groot-Brittanie en Ierland wordt gefinancierd, is het stoppen van ‘medicalisering’ van deze praktijk. Verloskundigen en andere geneeskundigen horen deze ingreep immers niet uit te voeren.
Verder
‘Vrouwenbesnijdenis is een schending van de mensenrechten en het schendt de eed die een arts afgelegd als hij belooft “niet te schaden”’, aldus Dr. Naeema Al-Gasser, die voor de WGO het woord voert in Soedan. Door samen te werken met het Soedanese ministerie van Volksgezondheid, verloskunde opleidingen en regulerende organisaties in Soedan probeert de WGO er voor te zorgen dat geneeskundigen zich houden aan hun adviezen. Voordat iemand in het medische veld een vergunning krijgt om dat werk te verrichten, ontvangt hij of zij eerst informatie over de schade die vrouwenbesnijdenis aanricht. Inmiddels hebben meer dan duizend mensen de training gevolgd en ruim 2700 mensen hebben beloofd niet langer vrouwen te besnijden.
In aanvulling op de adviezen van de WHO werkt Soedan ook aan het verzorgen, behandelen en begeleiden van vrouwen die toch besneden zijn. Zo raken zij niet nog verder beschadigd als ze bijvoorbeeld hulp zoeken na de geboorte van een kind. Daarnaast worden nu ook jonge meisjes voorgelicht over de gevaren van vrouwenbesnijdenis. Meer dan zeventig procent van hen gaat naar de basisschool en kunnen dus op jonge leeftijd al leren dat vrouwenbesnijdenis geen onderdeel is van een religie en ook significante korte- en langetermijn gevolgen heeft voor hun gezondheid.
Lees ook in de Daily:
> Rebirthing en inspireren na de dood? Je leest er alles over in de nieuwste The Optiminst
> Met deze 5 tips verminder je zondagse stress en ga je fluitend de nieuwe week in
Reacties