De 6 voordelen van bevallen in water

The Optimist 4 aug 2017 Gezondheid

Het is precies 40 jaar geleden dat de revolutie van bevallen in het water begon. In 1977 bood een ziekenhuis in Parijs voor het eerst zwangere vrouwen aan te bevallen in het water. Een arts bedacht dat het voor vrouwen veel prettiger zou zijn om de weeën op te vangen terwijl ze in warm water lagen.

Het zou volgens de arts zelfs de inname van medicijnen kunnen verlagen omdat het de pijn zou verlichten. Er werd een zwembadje in een speciale kamer in het ziekenhuis geplaatst en het succes was enorm, het was het begin van een ‘waterbevalling-hype’. Vanuit heel het land kwamen vrouwen om deze reden naar Parijs om hun kind ter wereld te laten komen. Nu, veertig jaar later, is bevallen in water een bekende en vaak toegepaste manier. Maar wat zijn nu precies de voordelen? We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Het warme water ontspant. En hoe meer het lichaam kan relaxen, hoe meer endorfine het lichaam aanmaakt. En dat is weer een natuurlijke pijnbestrijder, waardoor weeën beter opgevangen worden. Dit zorgt voor een snellere ontsluiting.
2. Vaak kost het zoeken naar een juiste houding veel moeite. In het water is het veel makkelijker manoeuvreren.
3. Het warme water maakt de huid soepeler, waardoor de bevalling geleidelijker gaat. De noodzaak van inknippen komt minder vaak voor bij waterbevallingen.
4. In het warme water blijf je op temperatuur, wat ervoor zorgt je lichaam geen energie hoeft te gebruiken om op temperatuur te blijven. Alle energie gaat daarheen waar het naartoe moet: het bevallen.
5. De partner kan mee in bad, waardoor die er meer bij betrokken wordt en niet meer ‘langs de zijlijn’ hoeft te staan. Ook is er een intenser contact met het kind direct na de bevalling.
6. Ten slotte is bevallen in warm water ook voor de baby prettiger. De overgang van het vruchtwater naar het badwater is minder groot. De ervaring leert dat kinderen die in het water geboren worden rustiger zijn en vaak zelfs niet eens huilen.

Wie in bad wil bevallen, kan wel beter eerst aan de verloskundige vragen of die er ervaring mee heeft. Tegenwoordig kan je in veel ziekenhuizen in een bad bevallen.

Bron: Babytjes.nl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.