Corona tegen neushoornstroperij

The Optimist 12 aug 2020 Natuur & Milieu

Hoewel we de slechte kant zeker niet moeten negeren, is het ook goed om stil te staan bij de positieve effecten van corona. Zo zorgt het virus in Zuid-Afrika voor een doorbraak tegen stroperij.

Wij moeten ons door zware tijden worstelen. Zo zijn niet alleen in het openbaar vervoer mondkapjes verplicht, maar moeten we ons ook zo veel mogelijk thuis isoleren, waarbij voor velen een constante angst voor baanverlies dit niet bepaald een ontspannende ervaring maakt. Toch is er een diersoort waar het voorspoedig mee gaat: de neushoorn. In Zuid-Afrika is namelijk in de afgelopen zes maanden de neushoornstroperij met meer dan 50 procent afgenomen.

Het hoogtepunt was in april, toen voor het eerst in bijna tien jaar geen enkele neushoorn gestroopt werd. Dit is volgens de Zuid-Afrikaanse overheid voor een deel te danken aan de thuisisolatie die ook in dit land heerst. Hierdoor konden stropers minder op pad. Daarnaast worden stropers die toch hun stoute schoenen aantrekken flink aangepakt. Zo werden er tussen januari en juni bijna honderd stropers opgepakt en werden meer dan twintig vuurwapens geconfisqueerd.

Toch is COVID-19 niet de enige reden voor de afname. Al voor langere tijd wordt er in Zuid-Afrika hard gewerkt om stroperij een halt toe te roepen. Zo nam vorig jaar neushoornstroperij al met meer dan 20 procent af, als deel van vijf achtereenvolgende jaren van afnames. Bovendien komt ook de natuur zelf in actie. Zo komt een natuurlijke neushoornbeschermer uit een misschien wat onverwachtse hoek. Daarover kan je meer lezen in de daily Neushoornbeschermers in actie.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie