Composteerbaarheid van bioplastic onderzocht

The Optimist 21 feb 2020 Natuur & Milieu

Bioplastic in plaats van plastic uit fossiele grondstoffen. Het klinkt als een perfecte oplossing, maar hoe doet het spul het op de composthoop? Over deze kwestie wordt al jarenlang gedebatteerd door de Vereniging Afvalbedrijven en Holland Bioplastics. De publicatie van een wetenschappelijk rapport van Wageningen University & Research maakt een einde aan dit debat.

Een belangrijke vraag uit het debat was of bioplastics daadwerkelijk goed composteren zodat ze bij het GFT-afval mogen. Het onderzoek van de universiteit toont aan dat composteerbare bioplastics even goed composteren als gangbaar GFT-afval dat in de groene bak wordt weggegooid. Hierbij gaat het om bioplastics die voorzien zijn van het kiemplantlogo. Dit logo geeft aan dat een verpakking of product voldoet aan de EN-13432 norm en in de GFT-bak hoort.

Snellere afbraak

De onderzoekers van de WUR voerden hun onderzoek uit bij Valor in St. Oedenrode. Dit is een van de 21 composteerders in Nederland waar GFT-afval wordt verwerkt. Een aantal composteerbare bioplastics is samen met het ‘normaal’ opgehaalde GFT-afval het composteringsproces ingegaan. Na dit proces werden geen resten van composteerbare plastics teruggevonden in de compost. De universiteit meldt dat producten van PLA (biologisch afbreekbaar plastic) sneller afbreken dan bijvoorbeeld papier en sinaasappelschillen en na een composteercyclus van elf dagen niet meer teruggevonden konden worden. Ter vergelijking: sinaasappelschillen, plantenpotten, theezakjes, koffiepads en fruitlabels hebben twee cycli van elf dagen nodig om te composteren.

Bron: Holland Bioplastics
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Composteerbaarheid van bioplastic onderzocht”

  1. In het artikel gaat het over plastic met een kiemplantlogo maar er zijn meerdere soorten en hoe zit het daarmee? Jaren geleden heb ik al biologisch afbreekbaar plastic in mijn compostbak in de tuin gedaan maar na een jaar vond ik nog steeds resten van het plastic. Dus ik stop het er niet meer in.

Geef een reactie