Componist des vaderlands schrijft voor Dag van de Mensenrechten panfluitstuk

The Optimist 9 dec 2018 Samenleving

De nieuwe Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki heeft voor de internationale Dag van de Mensenrechten op maandag 10 december een nieuw stuk geschreven. Ze schreef een solo panfluit compositie met de titel Song for Life and Death. Nederlands bekendste panfluitist Matthijs Koene speelt het muziekstuk in de Dom van Utrecht. Ook zal hij het stuk ’s avonds uitvoeren in Opium op Radio 4, waar hij samen met Calliope Tsoupaki te gast is.

Met Song for Life and Death brengt Tsoupaki een hommage aan de mensen die hebben gestreden voor de mensenrechten. ‘Het is een lied voor de slachtoffers, voor de helden en voor degenen die zijn achtergebleven en aan hen denken. Een lied voor ons allemaal. Ik heb voor de panfluit gekozen omdat ik weet hoe prachtig en ontroerend de klank van Matthijs Koene is. Song for Life and Death is speciaal voor hem geschreven.’

Als Componist des Vaderlands wil Tsoupaki tonen dat een componist verbonden is met de samenleving en niet in een ivoren toren stukken schrijft voor een klein publiek. De komende twee jaar speelt zij in op nationale gebeurtenissen, zoals nu op de Dag van de Mensenrechten, zodat nieuwe muziek ook buiten de concertzaal klinkt. Zij zegt: ‘De componist is geen geest. We leven nu en we geven veel van onszelf aan de mensen en de maatschappij. Dat moet zichtbaar zijn. Het beeld van Mozart met krullen en het hoofd van Beethoven op de piano is achterhaald. De componist leeft nu.’ De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur.

Rechten van de mens

De Dag van de Mensenrechten wordt elk jaar gevierd. Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen tijdens de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Sinds 1950 vindt de viering plaats, nadat de VN alle landen die lid waren, had uitgenodigd om het besluit te vieren. De Universele Verklaring kwam tevens in het Guinness Book of Records als ’s werelds meest vertaalde document. In meer dan 460 talen is de tekst te lezen.

Uiteindelijk zijn meer dan zestig verdragen en verklaringen op het terrein van mensenrechten opgenomen. Ook kwamen tientallen internationale organisaties voort uit deze verklaring, waaronder Amnesty International. De verklaring garandeert het recht op vrijheid van vereniging en communicatie met andere organisaties, het recht op informatie en het recht op effectieve bescherming door het recht.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie