The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Je hebt de afgelopen zes weken zeker minstens één keer gedroomd over een toekomstige vakantie naar een ver oord. Maar hoe compenseer je je CO2-uitstoot op een verantwoorde manier? Dankzij de IJmuidense Seaweed Farmers kun je je uitstoot nu compenseren aan de Nederlandse kust. In de haven van IJmuiden ligt hun eerste zeewierboederij en dat smaakt naar meer. De jonge IJmuidense zeewierboeren willen dit jaar nog uitbreiden, het liefst naar tien boerderijen.
Om deze ambitieuze plannen te bekostigen, startten The Seawead Farmers hun eerste crowdfunding campagne. Hiermee geven ze bedrijven en particulieren de unieke kans om lokaal CO2 te compenseren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De zeewierboerderij van de twee jonge boeren Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven, was ooit beter bekend als Zeeboerderij IJmond. Na het aanscherpen van hun missie concentreren zij zich nu volledig op het kweken van zeewier om zeewater te filteren en CO2 te compenseren. Het zeewier van hun eerste boerderij compenseert per jaar de CO2-uitstoot van ongeveer 16.000 kilometer vliegen of 27.000 kilometer rijden met de auto. Daarnaast ondersteunt het wier ook de lokale biodiversiteit door een natuurhaven te bieden voor vissen en vogels.
Eind vorig jaar werd de eerste boerderij van The Seaweed Farmers te water gelaten, hiervan wordt binnenkort het eerste zeewier geoogst. Met behulp van partner fabriek Danvos in Sint Maartensbrug wordt het wier na de oogst geraffineerd voor verschillende doeleinden. Zo worden bijvoorbeeld de mineralen uit de alg gebruikt als basis voor biologische meststof voor bollenproducenten in Noord-Holland. De gefilterde eiwitten en suikers worden gebruikt door de veelgeprezen ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros, die van het zeewier plastic 3D-filamenten maken. Het wier wordt tot de laatste cel gebruikt in het proces waardoor dit een fantastisch voorbeeld is voor circulair ondernemen en het gebruik van zeewier voor hoogwaardige biologische grondstoffen.
Bron: The Seaweed FarmersJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Eric Klarenbeek en Maartje Dros, die van het zeewier plastic 3D-filamenten maken. Het wier wordt tot de laatste cel gebruikt in het proces => wat zit er nog meer dan dit zeewier in die 3D-filamenten – welke gebruiksmogelijkheden heeft dit – welke leefduur heeft dit – wat is daarvan dan de restafval ? Hiervan wordt niets vermeld!
Het klinkt prachtig. Bijna te mooi om waar te zijn. Het is een erg oppervlakkig artikel. Dat hoort kennelijk bij deze serie. Ben bijv. erg benieuwd naar de Milieu effect rapportage en de aanvoer en afvalstromen. Groeit dit bedrijf uit tot een nieuwe vorm van bioindustrie? Wordt er ook zeewier voor de menselijke consumptie gekweekt? Kunnen die 3D filamenten niet van afvalplastic worden gemaakt?
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ben erg benieuwd.
goede initiatieven zijn super belangrijk. dit is er weer zo een!