Een coming-out, wat nu?

The Optimist 5 aug 2021 Samenleving

Een coming-out is voor een dierbare een belangrijke stap, maar kan voor jou even wennen zijn. Hoe ga je daarmee om? The Optimist geeft drie tips om je verder te helpen.

Wees er voor iemand

Het is vaak een moeilijke en lange tocht om uit de kast te komen. Als een dierbare dit met je deelt kan hij dan ook overstuur of verdrietig zijn. Het is daarom belangrijk om op dat moment diegene gerust te stellen. Laat zien dat er voor jou niets veranderd is. Toon interesse door vragen te stellen. Juist door over het onderwerp te praten, laat je zien dat het geen taboe of probleem is. Ook na de coming-out mag je nog vragen stellen. Vergeet daarentegen niet dat een persoon meer is dan zijn gender of geaardheid. Blijf daarom goed opletten wanneer het tijd is om een ander onderwerp aan te snijden.

Verdiep je in het onderwerp

Lees je in over het onderwerp. Niet alle vragen zijn geschikt om aan de persoon zelf te stellen. Je wil tenslotte niet dat je de persoon overrompelt. Zo kan je je druk maken over acceptatie, veiligheid of geweld. Wellicht wil je samen nog een lange reis maken, maar vraag je je af welke landen veilig zijn. Als je vragen hebt waarmee je diegene niet wil belasten, dan zoek je dit zelf op. Er zijn verschillende sites waar je terecht kunt, zoals Switchboard, Movisie of Iedereen is anders.

Vraag toestemming om het nieuws te delen

Hoewel deze persoon jou in vertrouwen heeft genomen, is het niet aan jou om het nieuws te verspreiden. Een geforceerde coming-out kan veel psychologische schade aanrichten. Als de persoon hier nog niet klaar voor is, moet je dit respecteren. Na een tijdje kan je vragen of je het andere mensen mag vertellen, maar doe dit nooit op eigen houtje. Als er toch een grote behoefte is om hier met iemand over te praten, is het mogelijk om een hulplijn te bellen.

Wil je meer informatie? Eerder deze week schreven wij over de grote stappen die gezet worden om de rechten van LHBTI-personen te beschermen.

Pride & The Optimist

Van 2 t/m 8 augustus staat The Optimist in het teken van pride. Daarom vieren wij in onze Dailies, Longreads en socials LHBTI in al zijn vormen en maten.

Bron: Famme
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie