Column: Met één woord gezegd, of twee

The Optimist 20 nov 2019 Gezondheid

Hopelijk hebben mijn artikelen afgelopen jaar in The Optimist bijgedragen aan mijn missie dat het woord NoCx in de Dikke Van Dale komt. De leuke reacties die ik kreeg op de stukken helpen mij in ieder geval, om op mijn manier te blijven strijden tegen alle stoffen die niet in ons lichaam thuishoren en bijdragen aan gezondheidsproblemen.

Eén van de ergste ziekten die ons kan overkomen is kanker. We strijden voor ons gevoel tegen kanker. Door in de Friese wateren te zwemmen en tegen hoge bergen op te fietsen, maar we zullen de ziekte naar mijn idee nooit overwinnen wanneer we NoCx niet uit onze voeding halen.

‘Geraffineerde suiker is één van de ergste NoCx.’

Uit onderzoek is gebleken dat kankercellen actief suiker afbreken en nauwelijks zuurstof nodig hebben. Het was de Duitse biochemicus Otto Warburg die dit ontdekte. Hij won twee keer de Nobelprijs voor de geneeskunde. Dit fermentatieproces wat zich in de cel afspeelt, noemt men tegenwoordig ‘anaërobe-glycolyse’.

Geraffineerde suiker is één van de ergste NoCx. Meer suiker betekent snellere groei van de kankercel. Ook drie Belgische onderzoekcentra: wetenschappers van VIB, KU Leuven en VUB bewezen dat kankercellen sneller suiker afbreken en zo de agressiviteit van de kankercellen stimuleert. Daardoor vermenigvuldigen de kankercellen zich sneller en is er meer risico op uitzaaiingen. Bij kanker is er altijd een gebrek aan zuurstof op cellulair niveau.

De andere erge NoCx zijn de geraffineerde vetten, ook door de voedingsindustrie geleverd. Het zijn vetten die de celmembranen van de lichaamscellen blokkeren, waardoor zuurstof niet goed in de cel kan komen; er ontstaat zuurstofgebrek, waardoor kanker meer kans krijgt. Elke cel in ons lichaam wil overleven en wanneer een cel niet de zuurstof via de normale weg kan krijgen, zoekt deze een andere manier om te overleven: de weg van fermentatie.

Eerlijke oliën en vetten zorgen voor een goed werkend, doorlaatbaar celmembraan. Zo zorgen meervoudig onverzadigde vetzuren, de bekende omega’s ervoor, dat zuurstof zich hieraan kan binden. Deze vetzuren moeten worden ingebouwd in ons celmembraan, zodat de cel al z’n noodzakelijke functies uitoefent. Ik leg dit alles eenvoudig uit in mijn boek Met Verstand Gezond.

In mijn boek NoCx schrijf ik over al die stoffen die een gevaar kunnen vormen voor onze gezondheid. Daarnaast pleit ik ervoor dat de voedingsindustrie op alle producten met NoCx een waarschuwende tekst plaatst als: ‘Dit product veroorzaakt Westerse ziektebeelden, het is een aanslag op uw gezondheid.’

Maar om vooral OPTIMISTISCH te eindigen: eet gezond en lekker volgens de No NoCx piramide. Dat voorkomt een hoop ellende. Verder hoop ik dat u mij helpt om met één woord de bewustwording door te geven: NoCx en met twee woorden de wereld voor mens, dier en milieu te verbeteren No NoCx.

Deze column verscheen in The Optimist magazine #189 en was alweer de laatste column van Ineke Haisma. In zes columns deelde zij haar visie op gezondheid, eten en NoCx. Dit magazine ligt nu in de winkel én is verkrijgbaar in de webshop.

Ineke Haisma is orthomoleculair therapeut en wil ons wakker schudden: stoppen met NoCx oftewel alle stoffen in onze voeding die we niet zouden moeten eten. Ze pleit voor een gevarieerd, maar vooral bewust dieet, waarbij ze ons helpt met het achterhalen van de (onzichtbare) ingrediënten van ons voedsel. Ze schreef meerdere boeken, waaronder NoCx. Deze titel is verkrijgbaar in The Optimist webshop.
Word abonnee van The Optimist
Word abonnee van The Optimist

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie