Column: Ik kan niet wachten om dood te zijn

The Optimist 11 sep 2017 Samenleving

Ik kan niet wachten om dood te zijn. Niet omdat ik zo lijd aan het leven, maar omdat ik zo nieuwsgierig ben. Ik verwacht namelijk een goed verhaal. Jaarlijks mag ik heel wat marketingplannen, content kick-offs en projectevaluaties bijwonen. Je kent ze wel. Presentaties die je uitleggen wat de bedoeling was. En ik verwacht dat God m/v ook iets dergelijks heeft voorbereid. Een lekker powerpointje met wat nou eigenlijk het hele idee was, met dat leven enzo.

Hij heeft ook wel even wat uit te leggen trouwens. Ik bedoel: wat is dat nou voor geneuzel met oorlog en ziekte? En nu we er toch aan het evalueren zijn: ik zie nog wel wat mogelijke upgrades voor de mensheid. Wimpers die zonder duidelijke reden in mijn oog vallen, een geheugenerror waardoor ik kamers inloop en direct weer vergeet wat ik daar kwam doen, en waarom hebben alleen vrouwen een cyclus?

Ik stel me zo voor dat ik en de rest van de overledenen van die dag zo’n modern, wit kantoorpand in worden gejaagd en dat ‘ie daar dan staat. Het schaamrood staat op z’n kaken, een beetje besmuikt wrijft hij in z’n handen. Natuurlijk beginnen we de presentatie met een anekdote. ‘Beetje dooie boel hier, mensen’ zegt God, terwijl hij om z’n eigen grapje lacht. Wij lachen plichtmatig mee.

God legt rustig uit wat zijn originele idee was, hoe hij dat uitwerkte en welke hindernissen er in het project moesten overwonnen worden. Zo bleek de mensheid bijvoorbeeld ineens een vrije wil te hebben. Dat kwam natuurlijk helemaal niet uit met de planning. Zijn leiderschap  werd trouwens ook nog in twijfel getrokken en allerlei interim managers werden aangenomen en weer ontslagen. God vond dat wel heel moeilijk maar uiteindelijk leerde hij los te laten.

En dan komen we ook gelijk op de huidige situatie. Zie je, God had er allemaal niet zo veel mee te maken. Misschien had hij aanvankelijk wel een plan. Maar dat plan is allang het raam uit. Hij is een nieuwe managementtheorie gaan aanhangen. Moet je ook eens over lezen: Unboss van Lars Kolind. God is er alleen nog maar om te inspireren. De mensheid bepaalt zelf hoe het zijn targets gaat behalen. Het gaat niet langer om het doel, maar om het proces. De user experience is leidend. Ben je ontevreden met je leven? Dan heeft God goed nieuws: je bent lid van een zelfsturend team, het staat je volledig vrij er wat aan te doen.

Door Lisette Weber-Ziere

Lisette Weber-Ziere (Eindhoven, 1984) is sinds kort redactielid van The Optimist. Ze is getrouwd en moeder van een dochter. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de Nederlandse gezondheidszorg- en wellnessbranche. Naast haar werk voor The Optimist heeft ze een eigen bedrijf en werkt ze als gastredacteur voor diverse online media. In haar vrije tijd maakt Lisette graag foto’s.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en idee√ęn die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.