The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Voel jij je ook altijd schuldig als je dat chocolaatje bij de thee niet kunt afslaan? Dat hoeft niet meer, sterker nog: het is zelfs goed voor je! Minstens een keer per week chocolade eten wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen.
Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Baylor College of Medicine in Texas. De chocolade-eters liepen 8 procent minder risico op coronaire hartziekte dan de deelnemers die minder dan een keer per week chocolade aten. De onderzoekers analyseerden een aantal onderzoeken die in de afgelopen vijftig jaar zijn gepubliceerd. Deze analyses omvatten zes onderzoeken met meer dan 300 duizend deelnemers die allemaal hun chocoladeverbruik monitorden. Na negen jaar volgde een follow-up, waarbij werd gekeken naar het voorkomen van coronaire hartziekten (blokkeren van de kransslagaders) en hartaanvallen.
Eerdere studies toonden al aan dat chocolade gunstig is voor zowel de bloeddruk als de binnenbekleding van bloedvaten. Dit recente onderzoek, waarover begin deze maand werd gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, is speciaal gericht op de kransslagaders. Het verminderde risico voor chocolade-eters komt door de stoffen die in chocola zitten, zoals flavonoïden, methylxanthines, polyfenolen en stearinezuur. Deze voedingsstoffen zijn goed voor het hart en verhogen het HDL (‘goed’ cholesterol).
Alhoewel het eten van chocola dus goed is voor het hart, zijn er een paar kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen. Er is in het onderzoek geen rekening gehouden met welke soort chocolade en hoeveel je hiervan moet eten. Daarnaast zitten er ook minder goede stoffen in chocolade waar rekening mee gehouden moet worden, zoals vet, suiker en melk. Een te grote hoeveelheid chocolade eten is dus niet bevorderlijk, maar matige hoeveelheden lijken de kransslagaders te beschermen. Eerdere onderzoeken raadden het eten van pure chocolade aan.
Bron: LeefbewustJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Als het kan eet/drink ik elke dag chocolade! B.v.Pasta,ch.melk,stuk chocolade!e bittere/donkere.Geen hartroblemen. Geb.jaar 1942