Carlos Acosta zorgt voor verbinding in de danswereld

The Optimist 9 sep 2021 Samenleving

De Cubaanse Carlos Acosta groeide op in een achterstandswijk van Havana, maar werkte hard en droomde groot. Nu behoort de superster tot de absolute top in de danswereld en helpt jonge lotgenoten op hun levenspad.

In de jaren ’80 van Cuba vormde Carlos Acosta als kind de uitzondering op de regel. In een armoedige buitenwijk van Havana was voetballen de norm, maar tegen de Cubaanse machocultuur in ging Acosta naar de balletschool. Niet omdat hij graag balletdanser wilde worden, maar omdat zijn vader er alles aan deed om zijn zoon een beter leven te geven.

Balletkostschool

Zijn vader zag het danstalent van zijn zoon en dwong hem naar een prestigieuze balletschool te gaan, waar het onderwijs en het eten gratis waren. Toch was dit onvoldoende als drijfveer, want Acosta spijbelde veel en werd van school gestuurd. In een tijd dat Cuba failliet is en mensen stierven van de honger, prent vader Acosta zijn zoon in dat het verspillen van talent onvergeeflijk is. Hij belandt op een balletinternaat, op 150 kilometer afstand van Havana.

Internationale danscarrière

Pas toen Acosta het Nationale Ballet van Cuba zag was hij verkocht: hij viel als een blok voor de atletische bewegingen, de spierkracht en het liften van een ballerina. Toen zijn talent werd erkend door vooraanstaande figuren in de balletwereld groeide zijn interesse in een balletcarrière. Op zijn zestiende wint hij de Prix de Lausanne en op achttien jarige leeftijd begint zijn internationale danscarrière bij het English National Ballet. Later danst hij bij gezelschappen als Ballet Nacional de Cuba, Houston Ballet en The Royal Ballet.

Helpen van lotgenoten

Inmiddels is de 48-jarige Cubaan artistiek directeur van het Birmingham Royal Ballet, heeft hij zijn eigen dansgezelschap Acosta Danza en richtte hij de Carlos Acosta International Dance Foundation op. Met zijn stichting helpt hij jonge dansers hun danstalent te ontwikkelen. Geïnspireerd door zijn eigen levensverhaal geeft hij hen de kans hun leven te transformeren. Verbinding is hierbij belangrijk: Acosta brengt dansers en kunstliefhebbers vanuit de hele wereld op een dynamische en creatieve manier samen.

Carlos Acosta is hoofdgast van het Holland Dance Festival dat plaatsvindt van 3 tot 19 februari 2022. Daar geeft hij zijn eerste optreden in Nederland sinds 25 jaar. Naast de voorstelling 100% Cuban van Acosta Danza, danst hij ook in zijn eigen programma An evening with Carlos Acosta welke hij exclusief ontwikkelde voor het festival.

Foto: Johan Persson

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie