Nieuwe Canadese voedingsrichtlijnen promoten vegetarisch eten

The Optimist 31 jul 2017 Gezondheid

Canada, één van de grootste voedselproducenten ter wereld, heeft nieuwe voedingsrichtlijnen voor haar inwoners opgesteld. Hierin wordt de nadruk gelegd op het belang van een plantaardig dieet. De nieuwe ‘schijf van vijf’ wordt gedomineerd door onverzadigde vetten, ten koste van de verzadigde vetten.

De Canadese overheid treedt hiermee in de voetsporen van Nederland, waar het Voedingscentrum, een semi-overheidsinstelling, vorig jaar al het advies naar buiten bracht om de wekelijkse vleesinname te verlagen tot onder 500 gram. Ter vergelijking: in Amerika wordt een dubbele hoeveelheid aangeraden.

Wat ook opvalt in de nieuwe Canadese richtlijnen is dat het eten van zuivelproducten niet expliciet wordt aangeraden. Het drinken van water daarentegen wordt veel belangrijker gevonden, evenals het reduceren van het gebruik van suiker. Hoewel nergens in het overzicht het woord ‘vegetarisch’ voorkomt, stelt men duidelijk dat het eten van plantaardig voedsel de Canadezen kan helpen met het eten van minder (rood) vlees. En dat is bijzonder, gezien het feit dat de Canadese vleesindustrie goed is voor een aanzienlijk deel van het nationaal inkomen.

Afgezien van het positieve effect dat een plantaardiger dieet kan hebben op de gezondheid, zullen de voordelen ook merkbaar zijn voor het milieu. De vlees- en zuivelindustrie verbruikt namelijk een onvoorstelbare hoeveelheid drinkwater en heeft een aantoonbaar schadelijk effect op de ozonlaag. De Canadese overheid slaat met de nieuwe richtlijnen duidelijk een letterlijk groenere weg in.

Bron: Food Guide Consultation
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.