Buurkracht voor het vergroenen en beter maken van wijken

The Optimist 11 nov 2019 Samenleving

Wil je de wijk groener, duurzamer, veiliger en gezelliger maken? Dat kan met Buurkracht. Afgelopen voorjaar publiceerden wij in ons magazine over het bijzondere initiatief dat startte in Noord-Brabant in 2013. Het brein achter de gouden formule voor het bij elkaar brengen van buurtbewoners is Roel Woudstra.

In zes jaar tijd groeide Buurkracht uit tot zo’n vijftig medewerkers. Bijna vierhonderd buurten hebben het initiatief ingezet, en in totaal bespaarden de buurten tien miljoen kilo CO₂-uitstoot op jaarbasis.

Woudstra weet nog goed hoe hij met een klein team van start ging in drie Noord-Brabantse buurten. ‘Daar vonden we al snel enthousiaste bewoners, bereid de ontdekkingstocht naar verduurzaming met ons aan te gaan.’

Buurtacties

Buurkracht had een hele set aan hulpmiddelen opgetuigd, van een website waar buurtgenoten een eigen community konden vormen tot posters, brochures en flyers. Twee buurtbegeleiders hielpen de initiatiefnemers van Buurkracht om buurtbijeenkomsten te organiseren en buurtacties van de grond te tillen.

En Buurkracht groeit als kool. Elk jaar harder. ‘Het mooie is dat we in de buurten waar we actief zijn ook allerlei andere gezamenlijke initiatieven zagen ontstaan en opbloeien’, vervolgt Woudstra. Zo gingen buren bijvoorbeeld samen afvalprikken, zetten autodeelprojecten op, bundelden hun krachten om het grasveldje in de buurt om te toveren tot centrale ontmoetingsplaats en richtten buurtpreventieteams op.

Buurkracht kwam daardoor tot de ontdekking dat ze iets in handen hadden, waar de maatschappij nog veel meer vruchten van kon plukken, en niet alleen op het gebied van energiebesparing.

Verbinding in buurten

Geïnspireerd door wat er in de buurten ontstond en tot bloei kwam, verbreedde Buurkracht zijn activiteiten. ‘De ontdekkingstocht die begon bij energiebesparing, draait nu om verbinding in de buurten. Want wij dachten, als wij zo goed zijn in het organiseren van teams en in het vinden van mensen die zich graag met en voor hun buurt willen inzetten, dan kunnen we hen ook bij andere activiteiten ondersteunen.’

Die verbreding past naadloos in het tijdsbeeld, vindt Woudstra. ‘De periode van de verzorgingsstaat is voorbij. We zijn de afgelopen decennia steeds meer op onszelf aangewezen geraakt. Dat kon ook door de grote welvaart. En de ontzuiling zorgde voor een gevoel van vrijheid en eigen identiteit. Een groot goed, maar de keerzijde is dat we elkaar soms uit het oog verloren zijn. Wat je nu ziet is dat we met z’n allen op zoek zijn naar nieuw evenwicht. Naar nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe samenhang waarin we zelf onze verantwoordelijkheid nemen en meer voor elkaar gaan zorgen. Dat verwacht de overheid ook. Als je de troonredes van de laatste vijf jaar erop naluistert, gaat het voortdurend over de participatiesamenleving. Maar die komt er niet vanzelf. We hebben nog moeite om elkaar te vinden. Daar kan Buurkracht een mooie bijdrage aan leveren.’ Gemeenten en overheden zien dit gelukkig ook. Steeds vaker betrekken gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten.

Dit artikel is een ingekorte versie van het stuk dat in het mei/juni nummer van The Optimist #186 verscheen.

Lees het volledige artikel Buren en buurten krachtig wakker geschud.

Word abonnee van The Optimist
Word abonnee van The Optimist
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie