Broeikasgassen en plastic recyclen dankzij Universiteit Cambridge

The Optimist 13 feb 2023 Natuur & Milieu

Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge werken aan een systeem dat broeikasgassen en plastic afval kan omzetten in duurzame producten. Het systeem werkt op zonne-energie en kan worden ingezet in de industrie.

Plastic is een hardnekkig materiaal dat moeilijk afbreekbaar is. Toch is het – ondanks vele ontwikkelingen op het gebied van milieuvriendelijke alternatieven – een groot onderdeel van ons consumeergedrag. Volgens een onderzoek van het ING Economisch Bureau gebruiken Nederlanders jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. De reactor van Cambridge University kan niet alleen plastic afval, maar ook CO2 omzetten in iets nuttigs. En dat op schone zonne-energie.

Perovskiet

De reactor zet plastic en CO2 om in twee chemische producten met behulp van een belangrijk ingrediënt: perovskiet. Dit is een mineraal dat bestaat uit calcium titanium oxide. De laatste jaren wordt dit materiaal gebruikt om zonnepanelen efficiënter te maken. Perovskiet wordt gezien als de sleutel tot innovatie op het gebied van zonne-energie omdat het goedkoop is om te maken, er weinig van nodig is per zonnepaneel en het weinig energie kost om het materiaal in een zonnepaneel te verwerken.

Twee vliegen in één klap

Plastic en broeikasgassen zijn twee van de grootste vervuilende factoren op onze aarde. Dankzij de reactor kunnen ze worden omgezet in producten die in de industrie worden gebruikt, zoals vloeibare brandstof of glycolzuur, wat veel in de cosmetische industrie gebruikt wordt. ‘Normaal kost CO2 omzetten veel energie, maar met ons systeem schijn je er een licht op, en dat zet schadelijke stoffen meteen om in iets nuttigs en duurzaams’, zegt Subhajit Bhattacharjee, een van de onderzoekers.

Dit onderzoek is een stap in het creëren van een circulaire economie. Het doel is om uiteindelijk een volledig door zonne-energie aangestuurde recyclingfabriek te kunnen bouwen.

Lees ook:
Eosta vermindert plastic afval door lasermerkjes

Bron: Universiteit van Cambridge
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie