The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Twee ons groente en twee stuks fruit. Wie kent het niet? Toch blijft het voor veel mensen lastig om genoeg groente en fruit te eten. Maar volgens dokter Rangan Chatterjee is broccoli het enige dat je nodig hebt. De groene groente is goed voor onze darmflora, het immuunsysteem en de algehele gezondheid van ons maag-darmstelsel. ‘Broccoli redt levens’ zegt Chatterjee in een artikel dat hij voor MailOnline schreef.
Volgens de dokter heeft het eten van broccoli tal van gezondheidsvoordelen. Het voordeel begint al in de maag, via de dunne darm en wordt in de dikke darm alleen maar groter. Want de onverteerbare vezels in broccoli zijn een feestmaal voor onze darmflora. Daarbij maken deze goede bacteriën korte vetzuren, die goed voor het lichaam en de darmen in het bijzonder zijn. De gezondheid van de darmen is erg belangrijk omdat het natuurlijk van grote invloed is op de stofwisseling. Maar ook de gezondheid van de hersenen wordt deels bepaald door de gezondheid van de darmen. Ook ons humeur, lichaamsgewicht en de gezondheid van onze gewrichten worden bepaald door de darmen.
Broccoli bevat onder meer: vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, mangaan, vitamine B6 en vitamine B2, maar ook mineralen als calcium, magnesium en kalium, evenals sporenelementen als ijzer, zink en koper. Ook zitten er anti-oxidanten zoals sulforafaan in broccoli. Daardoor is broccoli bijvoorbeeld goed voor de ogen, voorkomt het kanker en verlaagt het je cholesterol.
Het inzicht dat de darmen invloed hebben op ons humeur en onze geestelijke gezondheid is relatief nieuw. Uit recent onderzoek blijkt dat een ongezond maag-darmstelsel onder andere angstklachten en depressie kan veroorzaken. Wanneer we ongezond eten, wordt dit verband groter. Maar broccoli, dat juist de gezondheid van onze ingewanden verbetert, verlaagt de kans op mentale klachten. Om van die voordelen te profiteren is een goede bereidingswijze wel essentieel. Bakken en frituren zijn een no-go, en stomen, koken of gewoon rauw eten zijn het beste.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Iloccorb, onder deze naam bracht dr. Greger het beste product ooit aan de man. Iedereen wilde het hebben vanwege het gezondheidseffect. Toen het om Broccoli bleek te gaan, was de belangstelling ineens veel minder. Hoe slim zijn wij eigenlijk?
Als je groente wokt met Kokosolie, schroeit de huid dicht en blijven alle voedingsstoffen behouden. Als je groente kookt, komt alles in het kookwater terecht. Dus bakken no-go en koken prima? Ik zet er mijn vraagtekens bij.
Inderdaad het bereiden van broccoli kijkt heel nauw, als je het maximum aan het nuttige stofje sulforafaan wilt onttrekken aan het plantje. Bij het koken in water wordt het chemische proces tussen glucorafaan en myrosinase verstoord waardoor er geen sulforafaan wordt gevormd. Bovendien lekken dan alle mineralen weg in het kookwater. De beste methode om broccoli te bereiden (met maximale sulforafaan opbrengst) is 3 tot 4 minuten mild stomen. De broccoli is dan nog wel behoorlijk al dente. Een andere methode is om vers gemalen mosterdzaad aan wat langer gestoomde broccoli toe te voegen.
Er is veel onderzoek naar gedaan, deze studie legt het haarfijn uit:
http://www.academia.edu/15348035/The_potential_to_intensify_sulforaphane_formation_in_cooked_broccoli_Brassica_oleracea_var._italica_using_mustard_seeds_Sinapis_alba_
Ook het wokken van broccoli verhinderd de vorming van sulforafaan vanwege de hoge temperatuur. Zie studie.