Brazilië doet test met basisinkomen

The Optimist 9 mrt 2020 Samenleving

De Braziliaanse stad Maricá voorziet een kwart van haar inwoners sinds eind vorig jaar van een basisinkomen. Hiermee is de stad de eerste in Latijns-Amerika.

Het basisinkomen, de bolsa mumbuca genoemd, wordt gefinancierd van royalty’s uit een olieveld dat voor de kust van de stad ligt. Dit meldt Trouw. Zo’n veertigduizend inwoners van Maricá komen in aanmerking voor de bijdrage.

Fictieve munteenheid

De Brazilianen die het basisinkomen ontvangen krijgen dit uitbetaald in de zogeheten mumbaca, een fictieve munteenheid. Het bedrag wordt uitgekeerd op een pasje of een app, waarmee alleen in Maricá betaald kan worden. Meer dan drieduizend winkels doen hieraan mee, die er op deze manier ook van kunnen profiteren.

Iemand die het basisinkomen ontvangt is de alleenstaande moeder Taiana Pereira. Zij meldt aan de krant dat de financiële aanvulling op haar minieme loon een uitkomst is: ‘Als het salaris nog niet binnen is, heb ik een buffertje, dan kan ik eten kopen of spullen voor school voor de kinderen.’ Ze legt uit dat ze nu niet meer om geld hoeft te vragen bij haar ex-man en dat het haar onafhankelijk maakt.

Onderzoek

Politieke oppositie bestempelt de beurs als cliëntelistisch (gericht op het ‘kopen’ van de gunst van de kiezer) en zou volgens hen ertoe aanzetten dat er minder wordt gewerkt. De hogeschool van de naburige stad Niteró stelt een onderzoek in naar het effect van het basisinkomen. Als de resultaten hiervan bekend zijn, bekijkt de gemeente of het programma wordt uitgebreid over grotere delen van de bevolking.

Bron: Trouw
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie