Bouwen op Mars met levend beton

The Optimist 24 feb 2020 Natuur & Milieu

Gelatine, het zit in meer dan je denkt. Wijn, medicijnen en vruchtensappen, allemaal bevatten ze het trillerige goedje. De wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder hebben nu echter misschien wel de raarste toepassing gevonden: zij maken met gelatine levend beton.

We gebruiken nu al vaak ‘levend’ materiaal in de bouw zoals hout, maar deze wetenschappers nemen het nog een stap verder: hun beton leeft. Het gaat om een mix van gelatine en de Cyanobacterie (beter bekend als blauwalg). Het voordeel van zulk levend beton is dat het mogelijk is om het snel en makkelijk te maken, omdat deze bacteriën exponentieel groeien met behulp van fotosynthese. Ook repareren de bakstenen zichzelf door hun bacteriële samenstellingen. Van het materiaal worden blokken gemaakt in allerlei maten, van 5 centimeter tot de grootte van een schoenendoos.

Deze levende blokken waren in de eerste testen dan wel zwakker dan normaal beton, maar kunnen met gemak het gewicht van een persoon dragen. Het is onder meer de bedoeling dat de blokken gaan helpen bij het bouwen in de ruimte. Het meenemen van veel en zwaar bouwmateriaal is namelijk niet ideaal tijdens een reis naar een verre planeet. Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat in de toekomst op Mars niet met traditionele bouwmaterialen wordt gebouwd, maar met een doe-het-zelf pakket voor levend beton.

Bron: Matter
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Bouwen op Mars met levend beton”

  1. Voorwaarts Mars. Lollig eigenlijk die afgebeelde voorpagina van de laatste optimist hieronder. Ik kan bijna niet wachten dat vele vele mensen naar mars vertrekken met een zakje gelatine en blauwalgen

  2. Gelatine wordt van varkens gemaakt, vanwaar het optimisme dan?
    Is Optimisme ook voorstander van bouwen op Mars? Had ik niet verwacht gezien de kosten en wat het vergt van het milieu. Of valt dat mee?

Geef een reactie