Boerentroonrede voorgelezen tijdens Biokennisweek

The Optimist 17 jan 2023 Natuur & Milieu

Afgelopen maandag startte de jaarlijkse Biokennisweek. Deze week staat volop in het teken van ontwikkelingen in de biologische landbouw. Naast webinars en een biobeurs in de Brabanthallen is er ook de boerentroonrede.

Een troon in een stal omringd door koeien die mee snuffelen en meeluisteren. Het is een vrolijk en ietwat humoristisch tafereel: de boerentroonrede. Het is net de troonrede van de koning, maar toch iets anders.

Oproep ministers

Voor de vijfde keer wordt deze boerentroonrede tijdens de Biokennisweek voorgelezen. Boeren vragen hiermee dringend de aandacht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De oproep heeft een optimistische insteek: een transitie naar duurzaam boeren is mogelijk, maar dan moet er wel iets veranderen. Onder meer stikstofproblemen en het zogeheten GroenBoerenPlan komen in de troonrede aan de orde.

Duurzame toekomst

Gerjo Koskamp en Jara van Rooij van boerderij Ruimzicht lazen dit jaar de boerentroonrede voor. Zij zijn verbonden aan een multifunctioneel boerenbedrijf dat jaren geleden al de overstap maakte naar meer biodiversiteit. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld geen kunstmest en is dierenwelzijn voor hen een belangrijke pijler. Om dit mogelijk te maken, werken ze zo’n tachtig uur per week met de hulp van vrijwilligers.

Het streven is een duurzame en gezonde toekomst voor producent, consument, de lucht en het water, volgens Koskamp. Ook vertelt hij dat boeren gestimuleerd moeten worden om hun werk duurzamer uit te oefenen. De overheid is daarin volgens hem een belangrijke speler, maar het is te kort door de bocht om te zeggen dat de bal alleen daar ligt. Het motto van de troonrede is: ‘Natuurlijk kan je veranderen!’ Daar is een stukje lef en doorzettingsvermogen voor nodig, zegt de boer. Als de samenleving, de boeren en de overheid daar allemaal de handen voor uit de mouwen steken, stevenen we af op een groenere toekomst.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie