Boekentip: We lopen in twee werelden

The Optimist 24 feb 2022 Zingeving

Kunnen we opnieuw leren leven in het huidige tijdperk van globale crisis? Volgens Casper Stubbé wel. In zijn boek We lopen in twee werelden vertelt hij dat het onderscheiden van de werkelijkheid en onze verbeelde werkelijkheid daarbij van groot belang is.

Als mens lopen we in twee werelden: de werkelijkheid en een verbeelde werkelijkheid. In de werkelijkheid zijn er de planeet, mensen, leven en de dood. In onze verbeelde werkelijkheid zijn er landen, bedrijven, de economie en ons cv. De werkelijkheid is echt, de verbeelde werkelijkheid maken we echt. Die twee onderscheiden klinkt gemakkelijk, maar ze lopen door elkaar als feiten en meningen in een politiek debat.

Stel de werkelijkheid centraal

Het onderscheiden van de twee werelden is volgens Stubbé steeds belangrijker. De moderne wereld organiseert zichzelf namelijk verkeerd om; we zetten onze verbeelde werkelijkheid centraal en beschouwen de werkelijkheid als achtergrondmuziek bij onze plannen voor de toekomst. ‘We doen er alles aan om onze verbeelde werkelijkheid in stand te houden, terwijl deze veel makkelijker aan te passen is dan het klimaat, de zon, of het regeneratievermogen van de natuur’, aldus de auteur.

In We lopen in twee werelden lees je wat het betekent om andersom met de wereld om te gaan en te beginnen met de werkelijkheid. Het is een aanzet om in gesprek te gaan over wat het is dat we vertrouwen en wat niet.

Gratis verzending
Tot en met donderdag 3 maart 2022 koop je We lopen in twee werelden van Casper Stubbé zonder verzendkosten binnen Nederland in onze webshop

Casper Stubbé schreef voor The Optimist:
Inheems bewustzijn eren

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie