Boekentip: Het begin van alles

The Optimist 1 apr 2022 Samenleving

De westerse samenleving is geëvolueerd van kleine groepjes gelijkwaardige jager-verzamelaars naar hiërarchisch georganiseerde supersamenlevingen. Dit idee bestrijden David Graeber en David Wengrow in hun boek Het begin van alles.

Wijlen Graeber, antropoloog en auteur van Bullshit jobs, en Wengrow, antropoloog, laten in hun boek uit nieuw, baanbrekend onderzoek zien dat jager-verzamelaars, vooral buiten Europa, grote en complexe samenlevingen konden vormen. Zelfs ideeën als vrijheid en gelijkheid zijn te vinden in (niet-Westerse) premoderne samenlevingen.

Geschiedenis ten wankel

De schrijvers wagen in het boek een poging de lineaire lezing van onze geschiedenis ten wankel te brengen. Daartegenover stellen ze dat mensen steeds in verschillende soorten maatschappijen leefden, zonder dat er een centrale staat of administratie nodig was. Daarbij werd steeds geëxperimenteerd, waarbij begrippen als gelijkheid en vrijheid even gemakkelijk komen als gaan.

Graeber en Wengrow dwingen geen vastomlijnde theorie aan de lezer op, maar moedigen vooral aan om vragen te stellen bij de traditionele lezing van de geschiedenis. Het begin van alles wil een nieuwe discussie over de geschiedenis én de toekomst van de mens. Als de maatschappij in het verleden namelijk vatbaar was voor adaptatie en experimentatie, is de hedendaagse maatschappij evengoed geschikt voor radicale verandering.

Gratis verzending
Tot en met donderdag 7 april 2022 koop je Het begin van alles zonder verzendkosten binnen Nederland in onze webshop.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie