Boekentip: Een andere kijk op de mens

The Optimist 4 aug 2021 Samenleving

Al eeuwen is de westerse cultuur ervan overtuigd dat de mens een slecht wezen is. In de boekentip van deze week De meeste mensen deugen neemt Rutger Bregman een hoopvol standpunt in: de mens is van nature goed.

Met al dat negatieve nieuws is het lastig om hoop in de mensheid te houden. Hoe kunnen we geloven dat de mens van nature deugdzaam is, wanneer we elke dag geconfronteerd worden met tegenvoorbeelden? In zijn boek betoogt Bregman dat er in onze samenleving een verkeerd beeld bestaat over de mens. Hij zet de wetenschap in, behandelt waargebeurde casussen en ontkracht mythes. Hij laat zien dat de mens geen onbetrouwbaar, kwaad, egoïstisch wezen is. In tegenstelling, de mens deugt.

Dat werpt licht op onze toekomst. Hij vertelt dat ons huidige systeem ingericht is op bestraffing en wantrouwen. Daar moet verandering in komen. ‘Als we geloven dat de meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar ook zo behandelen. Dan halen we het slechtste in elkaar naar boven.’ Empathie, vertrouwen en het in contact brengen van mensen moet centraal staan.

Tot zondag 8 augustus 2021 kun je dit boek zonder verzendkosten binnen Nederland kopen in onze webshop. Wij geven elke woensdag een boekentip op onze sociale media (Facebook, Instagram en LinkedIn). Houd deze goed in de gaten: in veel gevallen geven wij je extra voordeel of zelfs een kans om een gratis exemplaar te winnen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie